Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 1999

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

1 Οι καρδιές μας λάμπουν από ελπίδα καθώς αξιολογούμε τα όσα επιτεύχθηκαν στο χρόνο πριν από το κρίσιμο, το τελικό στάδιο στην ολοκλήρωση του Τετραετούς Σχεδίου. Από το βαρυσήμαντο ξεκίνημα του έτους με την Όγδοη Διεθνή Μπαχάι Συνέλευση, ο Μπαχάι κόσμος διατήρησε έναν αυξανόμενο ρυθμό δραστηριότητας που προώθησε σημαντικά τη διαδικασία εισόδου κατά στρατιές. Η κοινότητά μας έχει αναπτυχθεί αισθητά και το ανθρώπινο δυναμικό της έχει αυξηθεί αξιόλογα. Από σχέδια εξάπλωσης μέχρι προσπάθειες σταθεροποίησης, από κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέχρι εξωτερικές υποθέσεις, από υπηρεσίες των νέων μέχρι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, από το Παγκόσμιο Κέντρο της Πίστης μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά και πόλεις – στην πραγματικότητα, από οποιαδήποτε γωνιά κι αν ειδωθεί η κοινότητα – έχει σημειωθεί πρόοδος. Οι προοπτικές του Σχεδίου είναι επιτακτικές.

2 Η ορμή που δημιουργήθηκε στη Διεθνή Συνέλευση κυριάρχησε στο Συνέδριο των Συμβούλων που την ακολούθησε αμέσως, εμψυχώνοντας ακόμη περισσότερο τους ακαταπόνητους συμμετέχοντες, και φόρτισε τις εργασίες των Εθνικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το Μάϊο, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των Σαμπάχ (Sabah), Σαραβάκ (Sarawak) και Σλοβακίας που συναντήθηκαν για πρώτη φορά προκειμένου να σχηματίσουν τα Εθνικά τους Πνευματικά Συμβούλια. Η ίδια εκείνη ενέργεια διαπότισε το Διεθνές Διδασκαλικό Κέντρο, το οποίο επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη ισχύ στο σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που ξεκίνησε η έκτη θητεία του στην επέτειο της Δήλωσης του Μπαμπ. Επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στον εξευγενισμό και στη σταθεροποίηση της οργάνωσής τους, οι Σύμβουλοι-μέλη απείχαν από τα συνηθισμένα ταξίδια τους στη διάρκεια του πρώτου αυτού έτους, αλλά αναμένεται να επαναλάβουν μετά από αυτό τις επισκέψεις τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να ενισχύσουν την αναζωογονητική τους επιρροή στην επιτυχή ολοκλήρωση του Τετραετούς Σχεδίου.

3 Πέρα από αυτά τα συμβάντα στους Αγίους Τόπους, τα σχέδια κατασκευής στο Όρος Κάρμηλο, που είδαν με τέτοια συγκλονιστική κατάπληξη οι αντιπρόσωποι της Διεθνούς Συνέλευσης, προχωρούν προς την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή τους στο τέλος του αιώνα. Με το άνοιγμα, από το περασμένο Ρεζβάν, όλων των υπολειπόμενων εργοταξίων κατασκευής, η ταχύτητα του έργου έχει κλιμακωθεί. Το Κέντρο για τη Μελέτη των Κειμένων και η Επέκταση του Κτηρίου των Αρχείων θα είναι έτοιμα για εγκατάσταση μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το εξωτερικό του κτηρίου του Διεθνούς Διδασκαλικού Κέντρου έχει πλήρως επενδυθεί με μάρμαρο, ενώ προχωρούν τα τελειώματα σε όλες τις στάθμες του εσωτερικού του. Ελάττωση της στάθμης της λεωφόρου Hatzionut, για να φιλοξενήσει τη γέφυρα που τώρα συνδέει τα Επίπεδα του Μαυσωλείου του Μπαμπ και στις δύο πλευρές του δρόμου, έχει ολοκληρωθεί και έχει αποκατασταθεί κανονικά η κυκλοφορία. Η αποκαλυπτική μεγαλοπρέπεια των Επιπέδων έχει τόσο πολύ αιχμαλωτίσει την προσοχή του κοινού που το δέκατο ένατο επίπεδο στην κορυφή του βουνού έχει ήδη ανοιχτεί σε επισκέπτες σε καθημερινή βάση, προκαλώντας την ενθουσιώδη ανταπόκριση ενός ευγνώμονος κοινού. Σαν μέρος μιας εκστρατείας για την προσέλκυση διεθνούς προσοχής στην πόλη, ο δήμος της Χάιφα εξέδωσε ένα εικονογραφημένο φυλλάδιο σχετικά με το Μαυσωλείο του Μπαμπ και τα Επίπεδα το οποίο διατίθεται σε πέντε κύριες γλώσσες εκτός από τα εβραϊκά.

4 Νιώθουμε την παρόρμηση να αναφέρουμε τουλάχιστον δύο άλλες εξελίξεις στο Παγκόσμιο Κέντρο με μια εντελώς διαφορετική σειρά: Πρώτον, την απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των προσκυνητών κάθε ομάδας από 100 σε 150 – αυτό θα ισχύσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, που έχει τώρα ξεκινήσει, του πρόσφατα αποκτημένου κτηρίου που βρίσκεται απέναντι από τον τόπο ανάπαυσης του Μεγίστου Ιερού Φύλλου και θα μπορεί να γίνει χρήση μιας αίθουσας για προσκυνητές καθώς και άλλων εγκαταστάσεων που διαθέτει για τη διαχείριση ενός εκτεταμένου προγράμματος για προσκύνημα. Δεύτερον, την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει γίνει, παρά την αναπόφευκτη βραδύτητα της διαδικασίας, στο σχέδιο για τη μετάφραση κειμένων από τις Γραφές του Μπαχαολλά με σκοπό την έκδοση ενός καινούργιου αγγλικού τόμου των έργων Του. Γίνονται προσπάθειες ώστε να κυκλοφορήσουν πλήρεις μεταφράσεις βασικών Πινακίδων όπως είναι το Σουρέ-ε-Μουλούκ (Suriy-i-Muluk) και το Σουρέ-ε-Χεϊκάλ (Suriy-i-Heykal), καθώς και πλήρη κείμενα Πινακίδων που απευθύνονταν σε βασιλείς και ηγέτες. Επίσης στο πρόγραμμα είναι να συμπεριληφθούν και το Σουρέ-ε-Ραϊς (Suriy-i-Ra’is), η Πίνακίδα του Ραϊς (Lawh-i-Ra’is) και η Πινακίδα του Φοάντ (Lawh-i-Fu’ad).

5 Η Υπόθεση του Μπαχαολλά βαδίζει ασυγκράτητα, ωθούμενη από την αυξανόμενη εφαρμογή ενός τρόπου προσέγγισης στην ανάπτυξη και χρήση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι συστηματικός. Η περαιτέρω δημιουργία εθνικών και περιφερειακών εκπαιδευτικών ινστιτούτων, που τώρα ανέρχονται σε 344, έχει επισπεύσει αυτή την ανάπτυξη με αποτέλεσμα, εκτός από τη Βόρεια Αμερική και το Ιράν όπου έχουν γίνει πολυάριθμα μαθήματα, περίπου 70.000 άτομα να έχουν ήδη ολοκληρώσει τουλάχιστον μία σειρά μαθημάτων ινστιτούτου. Όλο αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός αυξανόμενου σώματος σταθερών και δραστήριων υποστηρικτών της Υπόθεσης. Η ανυπολόγιστη δυναμική αυτής της εξέλιξης διαγράφεται στις αναφορές όπως εκείνη που ελήφθη από το Τσαντ, όπου σε μια περιοχή που εξυπηρετείται από ένα ινστιτούτο πάνω από 1000 άτομα ασπάστηκαν την Πίστη μέσω των ατομικών προσπαθειών εκείνων που είχαν παρακολουθήσει την εκπαίδευση. Η κατανόηση της αναγκαιότητας για συστηματικοποίηση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού γίνεται παντού αισθητή.

6 Παράλληλη με την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών ινστιτούτων είναι και η δραστική ανάδυση των Περιφερειακών Μπαχάι Συμβουλίων σε επιλεγμένες χώρες όπου οι συνθήκες έχουν καταστήσει αναγκαία και εφαρμόσιμη τη σύσταση αυτών των θεσμών. Εκεί όπου υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα σ’ένα Περιφερειακό Συμβούλιο κι ένα εκπαιδευτικό ινστιτούτο, το πεδίο είναι εύφορο για μια δραστήρια συνοχή των διαδικασιών που επηρεάζουν την εξάπλωση και σταθεροποίηση στην περιοχή και για την πρακτική προσαρμογή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ινστιτούτων στις αναπτυξιακές ανάγκες τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, οι σχετικές με τη λειτουργία τους οδηγίες βάσει των οποίων οι Ηπειρωτικοί Σύμβουλοι και τα Περιφερειακά Συμβούλια έχουν άμεση πρόσβαση μεταξύ τους δημιουργούν μια περαιτέρω σχέση μεταξύ θεσμών η οποία, εκτός του ότι συνδέει τα Περιφερειακά Συμβούλια με τα Εθνικά και Τοπικά Πνευματικά Συμβούλια, επιτυγχάνει μια δυναμική συγχώνευση λειτουργιών σε περιφερειακό επίπεδο.

7 Το συνεχώς επεκτεινόμενο έργο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης ωφελείται επίσης από τη λειτουργία εκείνων των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που δίνουν προσοχή σε θέματα όπως η στοιχειώδης μόρφωση, η βασική υγιεινή και η προαγωγή των γυναικών. Οι πιο διευρυμένες προσπάθειες του Γραφείου της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης για την προώθηση μιας παγκόσμιας διαδικασίας μάθησης σχετικών Μπαχάι αρχών εντείνονται χάρη στο έργο αυτών των ινστιτούτων καθώς και από την ανάπτυξη οργανώσεων εμπνευσμένων από Μπαχάι πρότυπα που είναι διασκορπισμένες σ’ολόκληρο τον πλανήτη. Σαφώς, λοιπόν, η ικανότητα των ινστιτούτων να διαχειρίζονται αναπτυξιακά προγράμματα κερδίζει σε δύναμη. Αυτό γίνεται εμφανές σε σχέδια που υποστηρίζονται από Μπαχάι θεσμούς ή γίνονται με ατομική πρωτοβουλία εμπνεόμενα από την Πίστη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης είναι το Unity College, το οποίο ιδρύθηκε από μία οικογένεια στην Αιθιοπία ως το πρώτο και, από τα τέλη του 1998, το μοναδικό ιδιωτικό κολέγιο στη χώρα, με ένα δυναμικό φοιτητών που έφτασε μέχρι και τους 5.000 στη διάρκεια του περασμένου έτους. Άλλο ένα παράδειγμα, σε μικρότερη κλίμακα αλλά μεγάλης σημασίας είναι η πρωτοβουλία μιας οικογένειας στο Buffalo της Νέας Υόρκης: εδώ, στο σπίτι τους, βοηθούν δεκάδες παιδιά και νέους της πόλης να αναπτύξουν, μέσα από Μπαχάι πνευματικές και ηθικές διδασκαλίες, πρότυπα συμπεριφοράς τέτοια που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τάσεις αυτοκαταστροφής που πηγάζουν από τη φτώχεια και το ρατσισμό.

8 Στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων, οι πιο δραστικές ενέργειες παρακινήθηκαν από δύο τραγικά συμβάντα στο Ιράν. Η αιφνίδια εκτέλεση στο Μασχάντ, τον περασμένο Ιούλιο, του κυρίου Ruhu’llah Rawhani, η πρώτη στο είδος της επίσημη ενέργεια μέσα σε έξι χρόνια, υπήρξε μια δυσάρεστη έκπληξη που προκάλεσε μια παγκόσμια και άνευ προηγουμένου κατακραυγή από κυβερνήσεις και από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών [του Ιράν] εξαπέλυσε μια οργανωμένη επίθεση ενάντια στο Μπαχάι Ινστιτούτο Ανώτερης Εκπαίδευσης, συλλαμβάνοντας 36 στελέχη της σχολής και κάνοντας αιφνίδιες έρευνες σε περισσότερο από 500 σπίτια σε όλη τη χώρα. Το τελευταίο περιστατικό προκάλεσε μια παγκόσμια εκστρατεία διαμαρτυρίας, που ακόμη συνεχίζεται, στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα και ενώσεις, εκπαιδευτές και φοιτητικές ομάδες και για την οποία ο τύπος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από την εμφάνιση αξιόλογων άρθρων στη Le Monde, στη The New York Times και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες. Η υπερψήφιση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Δεκέμβριο, μιας ακόμη απόφασης σχετικά με το Ιράν, στην οποία γίνεται ξεχωριστή αναφορά στους Μπαχάι, πρέπει να είχε σίγουρα επηρεαστεί από αυτές τις δύο καταφανείς εκδηλώσεις ενός αδυσώπητου θρησκευτικού διωγμού.

9 Όμως όσο έντονη υπήρξε η αξίωση από τους φίλους σε όλα τα μέρη του κόσμου να υπερασπιστούν τα κατατρεγμένα αδέρφια μας, τόσο μεγάλη ήταν και η προσοχή που δόθηκε σε ένα ευρύ φάσμα προσπαθειών στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων: η τετράμηνη αποστολή που ανέλαβε ο απεσταλμένος του Οίκου Δικαιοσύνης, ο κύριος Giovanni Ballerio, σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συναντήθηκε με 22 επικεφαλής χωρών, 5 επικεφαλής κυβερνήσεων και πάνω από 40 άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους· οι προσπάθειες που έγιναν από μερικά Εθνικά Συμβούλια, μετά από την παρότρυνση του Γραφείου της Μπαχάι Διεθνούς Κοινότητας στα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση της εκπαίδευσης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων· η συμμετοχή, μετά από πρόσκληση, εκπροσώπων της Μπαχάι κοινότητας της Νότιας Αφρικής στις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να αφηγηθούν το ιστορικό της άφοβης υποστήριξης που επέδειξαν στο θέμα της φυλετικής ενότητας σε όλα τα χρόνια του άπαρτχαϊτ· η πρόσφατη επιτυχία των κοινοτήτων στην Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλανδία και Πορτογαλία ν’αποκτήσουν την απόφαση των εκπαιδευτικών αρχών να συμπεριληφθεί σειρά μαθημάτων σχετικά με την Μπαχάι Πίστη στη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – χωρίς να αναφέρουμε τα σχέδια δημόσιας πληροφόρησης που πήραν δημοσιότητα μέσα απ’όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης, όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα των ευρείας βάσεως εγχειρημάτων στις εξωτερικές υποθέσεις όπου χρησιμοποιήθηκε η ενεργητικότητα της κοινότητας.

10 Ένα συνακόλουθο της πληθώρας των δραστηριοτήτων υπήρξε η χρήση των τεχνών από τις οποίες οι μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συνδέθηκαν με τον εορτασμό στο Παρίσι της εκατονταετηρίδας της εγκαθίδρυσης της Πίστης στην Ευρώπη υπήρξαν ένα εξέχον παράδειγμα. Η χορωδία Voices of Bahá, που συνίσταται από 68 μέλη από την Ευρώπη και την Αμερική, συγκίνησε το κοινό σε οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις και σύστησε την Πίστη σε πολλούς. Το Light and Fire, το ολοκληρωμένο μέρος μιας όπερας/μπαλέτου που γράφτηκε από το Μπαχάι Νορβηγό συνθέτη Lasse Thorensen, παρουσιάστηκε με επιτυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο στο μεγάλης φήμης μουσικό φεστιβάλ στην Πολωνία, γνωστό ως Φθινοπωρινή Βαρσοβία, και του οποίου την έναρξη κήρυξε η βασίλισσα της Σουηδίας. Το έργο βασίζεται στις πρόσφατες ηρωικές πράξεις των μαρτύρων του Ιράν, γεγονός που γνωστοποίησε την Πίστη στο ακροατήριο. Το εμφανές προβάδισμα της Ευρώπης σ’αυτές τις ιδιαίτερες προσπάθειες σηματοδοτήθηκε επίσης από την περίπτωση του Αυστριακού Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου όταν ο Αυστριακός Σταυρός για τις Επιστήμες και τις Τέχνες, το ανώτατο παράσημο του είδους αυτού στην Αυστρία, απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κύριο Bijan Khadem-Misagh, έναν Μπαχάι βιολονίστα και μαέστρο. Ένα πρόγραμμα στο ίδιο εκείνο Φεστιβάλ περιλάμβανε την απαγγελία αποσπασμάτων από Μπαχάι και άλλες άγιες γραφές. Πρέπει, όμως, να ειπωθεί κι ένας λόγος σαν αναγνώριση του εξέχοντος ρόλου που έπαιξαν οι νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο στη χρησιμοποίηση των τεχνών στο διδασκαλικό έργο. Ιδιαίτερα, οι παραστάσεις των εργαστηρίων χορού φημίζονται και μέσα αλλά και έξω από την Μπαχάι κοινότητα.

11 Συνεπώς εισερχόμαστε σ’αυτή την εποχή του Ρεζβάν, ως μια κοινότητα σε μια δυναμική κατάσταση μεταμόρφωσης, που απολαμβάνει μια συνοχή οράματος και δράσης σύμφωνη με το στόχο της προώθησης της διαδικασίας εισόδου κατά στρατιές. Ξεκινάμε το τελευταίο έτος του Σχεδίου με μια αύξηση της διαχειριστικής δύναμης, καθώς τρεις χώρες της Ευρώπης – η Λεττονία, η Λιθουανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – συγκαλούν τις πρώτες τους Συνελεύσεις για το σχηματισμό Εθνικών Πνευματικών Συμβουλίων, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των στύλων του Παγκόσμιου Οίκου Δικαιοσύνης σε 182. Αλλά πέρα από αυτή τη χαρμόσυνη περίσταση είναι η χρονολογική σειρά των προσδοκιών που κατατάσσει πρώτα απ’όλα τη λήξη του Τετραετούς Σχεδίου το Ρεζβάν του 2000. Αυτό θα ακολουθηθεί από την έναρξη την Ημέρα της Συνθήκης εκείνου ακριβώς του χρόνου μιας νέας περιόδου θητείας για τα Ηπειρωτικά Σώματα των Συμβούλων, των οποίων τα μέλη θα κληθούν αμέσως μετά στο Μπαχάι Παγκόσμιο Κέντρο για ένα συνέδριο στο οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν τα στοιχεία του επόμενου παγκόσμιου Σχεδίου διδασκαλίας και σταθεροποίησης. Το Συνέδριο των Συμβούλων θα σηματοδοτήσει την εγκατάσταση του Διεθνούς Διδασκαλικού Κέντρου στη μόνιμη έδρα του, μια περίσταση για την οποία τα μέλη του Βοηθητικού Σώματος απ’όλο τον κόσμο θα προσκληθούν για να βρεθούν μαζί με τους Συμβούλους στους Αγίους Τόπους. Τα έργα στο Όρος Κάρμηλο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε και θα έχουν γίνει οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 22 και 23 Μαΐου 2001, στα οποία θα προσκληθεί ένας αριθμός εκπροσώπων από κάθε εθνική Μπαχάι κοινότητα. Οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με αυτές τις εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

12 Αυτή η ακολουθία βαρυσήμαντων γεγονότων διαπερνά τη διαχωριστική γραμμή του χρόνου ανάμεσα στον εικοστό αιώνα και τη νέα χιλιετία σύμφωνα με το κοινώς αποδεκτό χριστιανικό ημερολόγιο. Είναι μια ακολουθία που υπογραμμίζει την αντίθεση ανάμεσα στο βέβαιο όραμα που κινεί τις εποικοδομητικές προσπάθειες μιας φωτισμένης κοινότητας και τους συγκεχυμένους φόβους που καταβάλλουν τα εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν επίγνωση της Ημέρας στην οποία ζούν. Στερημένοι μιας αυθεντικής καθοδήγησης, ασχολούνται με τα φρικιαστικά γεγονότα.του αιώνα, απελπισμένοι για το τι θα μπορούσαν αυτά να υποδηλώσουν για το μέλλον, χωρίς να εκτιμούν σχεδόν καθόλου ότι αυτός ο αιώνας διαθέτει ένα φως που θα λάμπει ανά τους αιώνες. Ανίκανοι να ερμηνεύσουν την κοινωνική αναταραχή που συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακούνε τις αυθεντίες της πλάνης και βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στο τέλμα της απόγνωσης. Ανήσυχοι από προβλέψεις περί καταστροφής, μάχονται με τα αποκυήματα μιας παραπλανημένης φαντασίας. Χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το μεταμορφωτικό όραμα που παρέχει ο Κύριος της Εποχής, σκοντάφτουν, χωρίς να βλέπουν το πόσο απαράμιλλη είναι η καινούργια Ημέρα του Θεού.

13 Οι θλιβερές συνθήκες που διαφαίνονται μέσα από μια τέτοια κατάσταση καρδιάς και νου δεν μπορούν παρά να μας ωθήσουν όλους στην πράξη, στην αμείωτη πράξη, στο να εκπληρώσουμε τις προθέσεις ενός Σχεδίου του οποίου ο κυριότερος στόχος είναι να επιταχύνει τη διαδικασία που θα βοηθήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων του κόσμου να βρουν το Αντικείμενο της αναζήτησής τους και έτσι να χτίσουν μια ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα ζωή.

14 Αγαπητοί φίλοι: Οι μέρες περνούν και σβήνουν γοργά σαν τη μαρμαρυγή των άστρων. Αφήστε το σημάδι σας τώρα, σ’αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας που δε θα επαναληφθεί ποτέ πια. Αφήστε αυτό το σημάδι με πράξεις που θα σας εξασφαλίσουν ουράνιες ευλογίες – που θα κατοχυρώσουν για σας, για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή, ένα μέλλον πέρα από κάθε γήινη προσδοκία.

 

Windows / Mac