Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2011

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

1. Στην έναρξη αυτής της ένδοξης εποχής τα μάτια μας φωτίζονται καθώς αντικρίζουμε την μόλις αποκαλυφθείσα λαμπρότητα του επίχρυσου τρούλου που στέφει το ύψιστο Μαυσωλείο του Μπαμπ. Μετά την αποκατάσταση της ουράνιας λαμπρότητας που του προόριζε ο Σόγι Εφέντι, εκείνο το σεπτό οικοδόμημα λάμπει ξανά στη στεριά, στη θάλασσα και στον ουρανό, την ημέρα και την νύχτα, μάρτυς της μεγαλοπρέπειας και αγιότητας Εκείνου Του Οποίου τα άγια λείψανα κείτονται εντός του.

2. Αυτή η στιγμή χαράς συγχρονίζεται με τη λήξη ενός ευοίωνου κεφαλαίου στο ξεδίπλωμα του Θεϊκού Σχεδίου. Μια μόνο δεκαετία απομένει από τον πρώτο αιώνα της Εποχής Σχηματισμού , τα πρώτα εκατό χρόνια που διανύθηκαν υπό την ευεργετική σκιά της Θέλησης και Διαθήκης του Αμπντολ-Μπαχά. Το Πενταετές Σχέδιο που τώρα λήγει ακολουθείται από ένα άλλο τα χαρακτηριστικά στοιχεία του οποίου αποτελούν ήδη το αντικείμενο εντατικής μελέτης ανά τον Μπαχάι κόσμο. Πράγματι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχε το μήνυμά μας προς τη Συνδιάσκεψη των Ηπειρωτικών Σωμάτων των Συμβούλων και το προ δωδεκαμήνου μήνυμα του Ρεζβάν. Ανικανοποίητοι από μια αποσπασματική κατανόηση των εννοιών που περιέχουν, οι φίλοι επιστρέφουν ξανά και ξανά στα μηνύματά αυτά, μόνοι ή σε ομάδες, σε επίσημες συγκεντρώσεις και αυθόρμητες συναντήσεις. Η κατανόησή τους εμπλουτίζεται μέσα από ενεργή και ενημερωμένη συμμετοχή στα προγράμματα ανάπτυξης που γαλουχούνται στα συμπλέγματά τους. Συνεπώς στη διάρκεια μερικών μηνών τώρα, η Μπαχάι κοινότητα παγκοσμίως αφουγκράζεται συνειδητά εκείνο που της χρειάζεται για να την ωθήσει σε μια βέβαιη έναρξη της ερχόμενης δεκαετίας.

3. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, συσσωρευμένες περιπτώσεις πολιτικής αναταραχής και οικονομικής αναστάτωσης σε διαφορετικές ηπείρους έχουν κλονίσει κυβερνήσεις και λαούς. Κοινωνίες έχουν φτάσει στα όρια της επανάστασης, και σε αξιοσημείωτες περιπτώσεις τα έχουν ξεπεράσει. Οι ηγέτες καταλαβαίνουν ότι ούτε τα όπλα ούτε και τα πλούτη εγγυώνται την ασφάλεια. Εκεί που οι προσδοκίες του λαού έχουν μείνει ανεκπλήρωτες, ένα απόθεμα αγανάκτησης έχει συσσωρευτεί. Ανακαλούμε στη μνήμη το πόσο εύστοχα ο Μπαχάολλα προειδοποίησε τους κυβερνήτες της γης: «Οι λαοί σας είναι οι θησαυροί σας. Προσέχετε μην τυχόν η εξουσία σας παραβιάσει τις εντολές του Θεού, και παραδώσετε τους κηδεμονευόμενούς σας στα χέρια των ληστών.» Μια προειδοποίηση: Ανεξάρτητα [από το] πόσο συναρπαστικό [είναι] το θέαμα της ζέσης του λαού για αλλαγή, πρέπει να θυμηθεί κανείς ότι υπάρχουν συμφέροντα που παραποιούν την πορεία των γεγονότων. Και έως ότου η οριζόμενη από τον Θείο Ιατρό θεραπεία δεν εφαρμόζεται, οι αναταραχές αυτής της εποχής θα επιμείνουν και θα βαθαίνουν. Ένας προσεκτικός παρατηρητής της χρονικής αυτής περιόδου θα αναγνώριζε πρόθυμα την επιταχυνόμενη αποσύνθεση, σπασμωδική αλλά ανηλεή, μιας παγκόσμιας τάξης αξιοθρήνητα ελαττωματικής.

4. Όμως ευδιάκριτη είναι επίσης και η αντίστοιχή της, η εποικοδομητική διαδικασία που ο Φύλακας συσχέτισε με «την αναφαινόμενη Πίστη του Μπαχάολλα» και περιέγραψε ως «προάγγελος της Νέας Παγκόσμιας Τάξης την οποία η Πίστη πρέπει σύντομα να εδραιώσει.» Οι έμμεσες επιδράσεις της παρατηρούνται στο ξεχείλισμα συναισθήματος, ειδικά από τους νέους, το οποίο πηγάζει από την λαχτάρα συμβολής στην κοινωνική ανάπτυξη. Είναι μια γενναιοδωρία χορηγημένη στους πιστούς της Πανάρχαιας Ωραιότητας που αυτή η λαχτάρα, η οποία ξεπηδά ακατάπαυστα από το ανθρώπινο πνεύμα σε κάθε τόπο, μπορεί να βρει μια τόσο εύγλωττη έκφραση στο έργο που επιτελεί η Μπαχάι κοινότητα στην ανάπτυξη ικανότητας για αποτελεσματική δράση ανάμεσα στους διαφορετικούς πληθυσμούς του πλανήτη. Μπορεί άραγε οποιοδήποτε προνόμιο να συγκριθεί με αυτό;

5. Για μια ξεκάθαρη αντίληψη αυτού του έργου ας κοιτάξει ο κάθε πιστός τον Αμπντολ-Μπαχά, του Οποίου η εκατονταετηρίδα των «ιστορικών ταξιδιών» στην Αίγυπτο και τη Δύση σημαδεύεται τώρα. Ακούραστα, Εκείνος εξήγησε τις διδασκαλίες σε κάθε κοινωνικό χώρο: σε οικίες και αίθουσες ιεραποστολών, εκκλησίες και συναγωγές, πάρκα και δημόσιες πλατείες, σιδηροδρομικές άμαξες και υπερωκεάνια, λέσχες και συνδέσμους, σχολεία και πανεπιστήμια. Ασυμβίβαστος στην υπεράσπιση της αλήθειας, όμως απεριόριστα ήπιος στη συμπεριφορά, Εκείνος έφερε τις παγκόσμιες θείες αρχές να στηρίζονται στις απαιτήσεις της εποχής. Σε όλους χωρίς διάκριση –επισήμους, επιστήμονες, εργάτες, παιδιά, γονείς, εξόριστους, ακτιβιστές, κληρικούς, σκεπτικιστές- Εκείνος παρείχε αγάπη, σοφία, ανακούφιση, οποιαδήποτε ήταν η εκάστοτε ανάγκη. Ενώ εξύψωνε τις ψυχές τους, έθετε υπό αμφισβήτηση τις παραδοχές τους, αναπροσανατόλιζε τις προοπτικές τους, διεύρυνε τη συνείδησή τους, και επικέντρωνε τις ενέργειές τους. Εκείνος εκδήλωνε με το λόγο και την πράξη μια τέτοια συμπόνια και γενναιοδωρία που οι καρδιές μεταμορφώνονταν πλήρως. Κανείς δεν αποκλείστηκε. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι η συχνή ενθύμηση, κατά τη διάρκεια αυτής της εκατονταετούς επετείου, της απαράμιλλης διαγωγής του Διδασκάλου θα εμπνέει και θα ενισχύει τους ειλικρινείς Του λάτρεις. Θέσατε το παράδειγμά Του ενώπιόν σας και προσηλώστε το βλέμμα σας σ’αυτό· ας είναι ο ενστικτώδης οδηγός σας στην επιδίωξη του στόχου του Σχεδίου.

6. Στην έναρξη του πρώτου πλανητικού Σχεδίου της Μπαχάι κοινότητας, ο Σόγι Εφέντι περιέγραψε με ακαταμάχητη γλώσσα τα διαδοχικά στάδια μέσω των οποίων το θείο φως άναψε στο Σιαχ-Τσάλ, προστατεύτηκε στο λύχνο της αποκάλυψης στη Βαγδάτη, μεταδόθηκε σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής όταν έλαμψε με αυξημένη λαμπρότητα στην Αδριανούπολη και αργότερα στην Άκκα, προβλήθηκε πέραν των θαλασσών στις υπόλοιπες ηπείρους, και μέσω των οποίων θα διαχέεται προοδευτικά πάνω σε κράτη και εξαρτημένα εδάφη του κόσμου. Το τελικό τμήμα αυτής της διαδικασίας χαρακτήρισε εκείνος ως «διείσδυση εκείνου του φωτός… σε όλες τις υπόλοιπες επικράτειες του πλανήτη» μνημονεύοντάς το ως «το στάδιο όπου το φως της νικηφόρου Πίστης του Θεού λαμπερό με όλη του τη δύναμη και δόξα, θα έχει πλημμυρίσει και περιβάλλει ολόκληρο τον πλανήτη.» Αν και ο στόχος αυτός απέχει από την εκπλήρωσή του, το φως ήδη λαμπαδιάζει εντόνως σε πολλές περιοχές. Σε ορισμένες χώρες λάμπει σε κάθε σύμπλεγμα. Στον τόπο όπου αυτό το ακατάσβεστο φως πρώτα άναψε, καίει λαμπερά σε πείσμα εκείνων που θα το αποτελείωναν. Σε διαφορετικά έθνη επιτυγχάνει μια σταδιακή λάμψη σε ολόκληρες γειτονιές και χωριά, καθώς ανάβει το Χέρι της Πρόνοιας το ένα κερί μετά το άλλο στη μια καρδιά μετά την άλλη· διαφωτίζει βαθυστόχαστες συζητήσεις σε κάθε επίπεδο ανθρώπινης αλληλεπίδρασης· ρίχνει τις ακτίνες του πάνω σε μυριάδες πρωτοβουλίες που παίρνονται για την ευημερία κάποιου λαού. Σε κάθε περίσταση ακτινοβολεί μέσα από έναν αφοσιωμένο πιστό, μια παλλόμενη κοινότητα, ένα γεμάτο αγάπη Πνευματικό Συμβούλιο –το κάθε ένα από αυτά ένας φάρος φωτός ενάντια στο σκότος.

7. Προσευχόμαστε ειλικρινώς στο Ιερό Κατώφλι ώστε ο κάθε ένας από εσάς, τους φορείς της αθάνατης φλόγας, να περιβάλλεται από τις ισχυρές επιβεβαιώσεις του Μπαχάολλα καθώς μεταδίδετε σε άλλους τη σπίθα της πίστης.

 

Windows / Mac