Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2015

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

Η πανένδοξη εποχή του Ρεζβάν έχει έρθει και από τα ύψη που έχει κατακτήσει η κοινότητα του Μεγίστου Ονόματος, είναι ορατές στον ορίζοντα λαμπρές προοπτικές. Ένα τεράστιο έδαφος έχει διανυθεί : έχουν εμφανιστεί νέα προγράμματα ανάπτυξης και ενώ πρέπει να εμφανιστούν ακόμη εκατοντάδες περισσότερα στους επόμενους δώδεκα μήνες, έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες κινητοποίησης απαραίτητου σχεδίου δράσης σχεδόν στο καθένα από τα συμπλέγματα που απαιτούνται να φτάσουν τα 5000 στο Πενταετές Σχέδιο. Τα υπάρχοντα προγράμματα κερδίζουν σε δύναμη, πολλά από τα οποία δείχνουν πιο καθαρά τι σημαίνει για την Υπόθεση του Θεού να επεκταθεί περαιτέρω στο κοινωνικό τοπίο σ’ ένα σύμπλεγμα και μέσα σε μια γειτονιά ή χωριό. Οι δρόμοι που οδηγούν σε μεγάλης κλίμακας βιώσιμη εξάπλωση και σταθεροποίηση ακολουθούνται τώρα με πιο γερά βήματα, με γενναίους νέους να καθορίζουν συχνά τον ρυθμό. Οι τρόποι με τους οποίους η δύναμη της Πίστης να οικοδομεί την κοινωνία σε ποικίλα περιβάλλοντα, γίνονται πιο εμφανείς και εκείνα τα καθοριστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να σημάνουν το περαιτέρω ξεδίπλωμα της διαδικασίας ανάπτυξης σε ένα σύμπλεγμα γίνονται σταδιακά ευδιάκριτα.

Η έκκληση για εκτέλεση και υποστήριξη αυτού του έργου απευθύνεται σε κάθε οπαδό του Μπαχαολλά και θα προκαλέσει μια ανταπόκριση σε κάθε καρδιά που πονάει για τη θλιβερή κατάσταση του κόσμου, για τις αξιοθρήνητες συνθήκες τις οποίες τόσοι πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να βρουν ανακούφιση. Διότι, τελικά, η συστηματική, αποφασιστική και ανιδιοτελής δράση που γίνεται μέσα στο ευρύ πλαίσιο του Σχεδίου είναι αυτή που αποτελεί την πιο εποικοδομητική ανταπόκριση οποιουδήποτε ανήσυχου πιστού στα πολλαπλασιαζόμενα δεινά μιας διαταραγμένης κοινωνίας. Τον τελευταίο χρόνο, φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι, σε διαφορετικά έθνη με διαφορετικούς τρόπους, η κοινωνική συναίνεση για ιδεώδη που παραδοσιακά ένωναν και συνέδεαν έναν λαό εξασθενεί και σβήνει όλο και περισσότερο. Δεν μπορεί πλέον να προσφέρει μια αξιόπιστη άμυνα ενάντια σε ποικίλες αυτοεξυπηρετούμενες, μισαλλόδοξες και τοξικές ιδεολογίες που τρέφονται από τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία. Σε έναν συγκεχυμένο κόσμο που εμφανίζεται κάθε μέρα λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό του, οι υπερασπιστές αυτών των καταστρεπτικών δογμάτων γίνονται τολμηροί και θρασύτατοι. Ανακαλούμε στη μνήμη την κατηγορηματική ρήση της Υπέρτατης Πένας: «Σπεύδουν προς το Πυρ της Κολάσεως και το συγχέουν με το φως.» Καλοπροαίρετοι ηγέτες εθνών και άνθρωποι με αγαθές προθέσεις έχουν αφεθεί να αγωνιστούν για να επισκευάσουν τα ρήγματα που είναι εμφανή στην κοινωνία και είναι ανίσχυροι να εμποδίσουν την εξάπλωσή τους. Οι επιδράσεις όλων αυτών δεν φαίνονται μόνο στην απόλυτη διαμάχη ή σε μια κατάρρευση της τάξης. Στη δυσπιστία που στρέφει τον ένα γείτονα εναντίον του άλλου και σπάει οικογενειακούς δεσμούς, στον ανταγωνισμό που περνιέται στο μεγαλύτερο μέρος του ως κοινωνικός διάλογος, στη χαλαρότητα με την οποία προσφυγές σε ποταπά ανθρώπινα κίνητρα χρησιμοποιούνται για αύξηση εξουσίας και συσσώρευση πλούτου- μέσα σε όλα αυτά βρίσκονται πρόδηλα σημάδια ότι η ηθική δύναμη που στηρίζει την κοινωνία έχει σοβαρά εξαντληθεί.

Κι όμως μας καθησυχάζει η γνώση ότι, μέσα στην αποσύνθεση, σχηματίζεται ένα νέο είδος συλλογικής ζωής που δίνει πρακτική έκφραση σε ό,τι είναι ουράνιο στα ανθρώπινα όντα. Έχουμε παρατηρήσει πώς, ειδικά σε μέρη που έχει διατηρηθεί η εντατικότητα στη διδασκαλία και στις δραστηριότητες για οικοδόμηση κοινοτήτων, οι φίλοι έχουν καταφέρει να προφυλάξουν τον εαυτό τους ενάντια στις δυνάμεις του υλισμού που απειλούν να εξαντλήσουν τις πολύτιμες ενέργειές τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διαχειριζόμενοι τις διάφορες άλλες απαιτήσεις της εποχής τους, ποτέ δεν λησμονούν τα ιερά και επιτακτικά καθήκοντα που έχουν μπροστά τους. Μια τέτοια προσήλωση στις ανάγκες της Πίστης και στα καλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας απαιτείται σε κάθε κοινότητα. Εκεί όπου έχει εδραιωθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σ’ ένα σύμπλεγμα που δεν είχε ανοιχτεί πριν [στην Πίστη], βλέπουμε πώς δημιουργούνται τα πρώτα σαλέματα δραστηριότητας από την αγάπη για τον Μπαχαολλά που υπάρχει στην καρδιά κάθε αφοσιωμένου πιστού. Όσο περίπλοκοι κι αν είναι οι χειρισμοί που πρέπει τελικά να διευθετηθούν καθώς μια κοινότητα μεγαλώνει σε μέγεθος, κάθε δραστηριότητα ξεκινάει με αυτό το απλό νήμα της αγάπης. Είναι η ζωτική κλωστή με την οποία έχει υφανθεί ένα σχέδιο υπομονετικής και συγκεντρωμένης προσπάθειας, στον έναν κύκλο μετά τον άλλον, για να παρουσιάσει σε παιδιά, νέους και ενήλικες πνευματικές ιδέες, για να καλλιεργήσει ένα αίσθημα λατρείας μέσα από συγκεντρώσεις για προσευχή και ευλάβεια, για να διεγείρει συζητήσεις που διαφωτίζουν την κατανόηση, για να κινητοποιήσει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε μια εφ’ όρου ζωής μελέτη του Δημιουργικού Λόγου και της μετάφρασής του σε πράξεις, για να αναπτύξει, μαζί με άλλους την ικανότητα για υπηρεσία και για να συνοδέψει ο ένας τον άλλον στην εξάσκηση αυτού που έχει μαθευτεί. Αγαπημένοι φίλοι, αγαπημένοι της Ωραιότητας του Αμπχά: Προσευχόμαστε ειλικρινά για σας σε κάθε περίσταση που παρουσιαζόμαστε στο Ιερό Του Κατώφλι, έτσι ώστε η αγάπη σας για Αυτόν να σας δώσει τη δύναμη να αφιερώσετε τη ζωή σας στην Υπόθεσή Του.

Οι πολύτιμες γνώσεις που προέκυψαν από συμπλέγματα και από κέντρα έντονης δραστηριότητας μέσα σ’ αυτά, όπου οι δυναμικές της κοινοτικής ζωής έχουν αγκαλιάσει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Νιώθουμε ικανοποιημένοι που βλέπουμε πώς μια κουλτούρα αμοιβαίας υποστήριξης, που βασίζεται πάνω στην αλληλεγγύη και στην ταπεινή υπηρεσία, έχει εδραιωθεί φυσιολογικά σε τέτοιες περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερες ψυχές να βρεθούν συστηματικά μέσα στα όρια των δραστηριοτήτων της κοινότητας. Πράγματι, σε όλο και περισσότερα περιβάλλοντα η μετακίνηση ενός πληθυσμού προς το όραμα του Μπαχαολλά για μια καινούρια κοινωνία δεν εμφανίζεται πια απλώς σαν μία σαγηνευτική προοπτική αλλά σαν μια αναδυομένη πραγματικότητα.

Θα θέλαμε να απευθύνουμε μερικά επιπρόσθετα λόγια σε εκείνους από σας στο περιβάλλον των οποίων δεν έχει ακόμη συμβεί εμφανής πρόοδος και οι οποίοι ποθείτε μια αλλαγή. Να έχετε ελπίδα. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Δεν είναι η ιστορία της Πίστης μας γεμάτη αφηγήσεις για δυσοίωνα ξεκινήματα που κατέληξαν σε θαυμάσια αποτελέσματα; Πόσες φορές οι πράξεις λίγων πιστών – νέων ή μεγάλων - ή μιας μόνο οικογένειας, ή μιας μοναχικής ψυχής, όταν επιβεβαιώθηκαν από τη δύναμη της θεϊκής βοήθειας, πέτυχαν στο να καλλιεργήσουν ζωντανές κοινότητες σε φαινομενικά αφιλόξενους τόπους; Μην φανταστείτε ότι η δική σας περίπτωση είναι εκ φύσεως καθ’ όλου διαφορετική. Η αλλαγή σ’ ένα σύμπλεγμα, είτε έχει γίνει γρήγορα είτε έχει επιτευχθεί δύσκολα, δεν απορρέει ούτε από μια τυποποιημένη προσέγγιση ούτε από μια τυχαία δραστηριότητα. Προχωρεί με το ρυθμό της δράσης, την περισυλλογή και τη συζήτηση και ωθείται από σχέδια που είναι ο καρπός της εμπειρίας. Πέρα απ’ αυτό και οποιαδήποτε κι αν είναι τα άμεσα αποτελέσματα, η υπηρεσία προς τον Αγαπημένο είναι, από μόνη της, μια πηγή διαρκούς χαράς για το πνεύμα. Πάρτε κουράγιο, επίσης, από το παράδειγμα των πνευματικών συγγενών σας στην Κοιτίδα της Πίστης, πώς η εποικοδομητική τους στάση [ζωής], η ανθεκτικότητά τους ως κοινότητα και η σταθερότητά τους στην προώθηση του Θεϊκού Λόγου επιφέρουν αλλαγή στην κοινωνία τους σε επίπεδο σκέψης και πράξης. Ο Θεός είναι μαζί σας, με τον καθένα από σας. Στους δώδεκα μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του Σχεδίου, ας προχωρήσει κάθε κοινότητα από την τωρινή της θέση σε μια πιο ισχυρή.

Το βαρυσήμαντο έργο της εξάπλωσης και σταθεροποίησης θέτει ένα στέρεο θεμέλιο για τις προσπάθειες που ο Μπαχάι κόσμος καλείται να αναλάβει σε αναρίθμητους άλλους τομείς. Στο Μπαχάι Παγκόσμιο Κέντρο, εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για τη μεθοδική καταχώρηση σε καταλόγους και σύνταξη ευρετηρίων για το περιεχόμενο χιλιάδων Πινακίδων που αποτελούν εκείνο το απεριόριστα πολύτιμο κληροδότημα, τα Ιερά Κείμενα της Πίστης μας, που διαφυλάσσονται προς όφελος όλης της ανθρωπότητας – αυτό [γίνεται] για να επιταχυνθεί η δημοσίευση τόμων από τις Γραφές, τόσο στην αρχική γλώσσα όσο και στην αγγλική μετάφραση. Οι προσπάθειες για να ιδρυθούν οκτώ Μασρεκολ-Ασκάρ, ιεροί Ναοί που ανεγείρονται για τη δοξολογία του Θεού, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Το έργο των εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα σε αποτελεσματικότητα και έχει γίνει όλο και πιο συστηματικό, ενώ έχει περαιτέρω τονωθεί από την έκδοση ενός εγγράφου που εστάλη σε Εθνικά Πνευματικά Συμβούλια πριν από έξι μήνες, το οποίο αντλεί στοιχεία από την αξιόλογη εμπειρία που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες και παρέχει ένα εκτεταμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτών των προσπαθειών στο μέλλον. Στο μεταξύ, δύο νέα Γραφεία της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας, θυγατρικά του Γραφείου στα Ηνωμένα Έθνη με έδρα στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και του Γραφείου της στις Βρυξέλλες, έχουν ανοίξει στην Αντίς Αμπέμπα και στην Τζακάρτα, διευρύνοντας τις ευκαιρίες να προσφερθούν οι προοπτικές της Υπόθεσης σε διεθνές επίπεδο στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Μια σειρά από Εθνικά Συμβούλια, παρακινούμενα από τις απαιτήσεις της ανάπτυξης, ενισχύουν τη διαχειριστική τους ικανότητα, εμφανής στη συνετή διαχείριση των πόρων που τους είναι διαθέσιμοι, τις προσπάθειές τους να εξοικειωθούν στενά με τις συνθήκες των κοινοτήτων τους, και την ετοιμότητά τους να φροντίζουν ώστε οι δράσεις των Εθνικών τους Γραφείων να γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Η ανάγκη να συστηματοποιηθεί ο εντυπωσιακός όγκος των γνώσεων που συσσωρεύεται τώρα σ’ αυτόν τον τομέα έχει οδηγήσει στη δημιουργία στο Παγκόσμιο Κέντρο του Γραφείου για την Ανάπτυξη Διαχειριστικών Συστημάτων. Οι πρωτοβουλίες για κοινωνική δράση διαφόρων ειδών συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται σε πολλές χώρες, βοηθώντας να μαθευτούν πολλά για το πώς η σοφία που διαφυλάσσεται στις Διδασκαλίες μπορεί να εφαρμοστεί για να βελτιώσει κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Είναι τόσο ελπιδοφόρο αυτό το πεδίο, που έχουμε ιδρύσει ένα επταμελές Διεθνές Συμβουλευτικό Σώμα για το Γραφείο της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη αυτού του Γραφείου. Τρία μέλη του Σώματος θα υπηρετούν επίσης ως συντονιστική ομάδα του Γραφείου και θα διαμένουν στους Αγίους Τόπους.

Αυτό το Ρεζβάν, λοιπόν, ενώ βλέπουμε πολλά που πρέπει να γίνουν, βλέπουμε πολλούς έτοιμους να τα κάνουν. Σε χιλιάδες συμπλέγματα, γειτονιές και χωριά, αναβλύζουν φρέσκιες πηγές πίστης και σιγουριάς, χαροποιώντας το πνεύμα εκείνων που αγγίζονται από τα αναζωογονητικά νερά τους. Σε κάποια μέρη, ο ρους είναι ένα σταθερό ρυάκι, σε άλλα, ήδη ένα ποτάμι. Τώρα δεν είναι η στιγμή για καμιά ψυχή να χάνει το χρόνο της στην όχθη – ας παραδοθούν όλοι στην προς τα εμπρός ορμή του.

 

Windows / Mac