Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2017

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

Δείτε πώς έχει ξεσηκωθεί η κοινότητα του Μεγίστου Ονόματος! Μόλις ένας χρόνος πέρασε από την έναρξη του νέου Σχεδίου και οι αναφορές πιστοποιούν τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα όσα επιχειρούνται και τα όσα έχουν ξεκινήσει να επιτυγχάνονται. Η μεγαλύτερη εντατικότητα που δόθηκε σε 5000 προγράμματα ανάπτυξης απαιτεί ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο προσπάθειας. Έχοντας συλλάβει γερά τα θεμελιώδη στοιχεία του Σχεδίου, πολυάριθμοι φίλοι δρουν με βάση τις απαιτήσεις του, επιδεικνύοντας σθένος και αυτοθυσία στην ποιότητα της ανταπόκρισής τους. Όπως είχαμε οραματιστεί, μερικά εντατικά προγράμματα ανάπτυξης που υποστηρίζονταν για πολύ καιρό γίνονται δεξαμενές γνώσεων και πόρων, προσδίδοντας υποστήριξη σε γύρω περιοχές και διευκολύνοντας την ταχεία διάδοση εμπειριών και ενόρασης. Τα κέντρα έντονης δραστηριότητας –εκείνες οι γειτονιές και τα χωριά όπου το έργο της οικοδόμησης κοινότητας είναι πολύ επικεντρωμένο- αποδεικνύονται ως γόνιμο έδαφος για συλλογική μεταμόρφωση. Μια εκτεταμένη και ενδυναμωμένη στρατιά μελών του Επικουρικού Σώματος και οι βοηθοί τους τονώνουν τις προσπάθειες των πιστών, βοηθώντας τους να αποκτήσουν ένα όραμα τού πώς να προάγουν τη διαδικασία ανάπτυξης σε ποικίλες περιστάσεις και προσδιορίζοντας προσεγγίσεις που ταιριάζουν στις συνθήκες κάθε συμπλέγματος. Τα Περιφερειακά Μπαχάι Συμβούλια, υποστηριζόμενα από τα αντίστοιχα Εθνικά Πνευματικά τους Συμβούλια, μαθαίνουν πώς μπορεί να αναπτυχθεί η κινητήρια δύναμη του Σχεδίου σε μια σειρά από συμπλέγματα ταυτοχρόνως, ενώ σε κάποιες μικρότερες χώρες χωρίς (Περιφερειακά) Συμβούλια, μικρές οντότητες αρχίζουν να κάνουν το ίδιο σε εθνικό επίπεδο. Παρόλο που, όπως θα αναμενόταν στην περίπτωση οποιασδήποτε οργανικής διαδικασίας, η γρήγορη πρόοδος που παρατηρείται σε μερικά μέρη δεν έχει εμφανιστεί σε άλλα, ο συνολικός αριθμός εντατικών προγραμμάτων ανάπτυξης στον κόσμο αρχίζει ήδη να αυξάνεται. Επιπλέον, χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Σχεδίου ανέβηκε αξιοσημείωτα στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων κύκλων.

Τα σημάδια για το τι μπορεί να φέρει το ερχόμενο έτος δε θα μπορούσαν να είναι πιο υποσχόμενα, λοιπόν. Και τι θα ήταν πιο αρμόζον να προσφέρουμε στην Ευλογημένη Ωραιότητα στη διακοσιοστή επέτειο της Γέννησής Του από την ειλικρινή προσπάθεια των αγαπημένων Του να επεκτείνουν την προσιτότητα της Πίστης Του; Η πρώτη από τις δύο δισεκατονταετηρίδες που θα εορταστούν από τον Μπαχάι κόσμο είναι συνεπώς μια ευκαιρία με άκρως συγκλονιστικές προοπτικές. Βλέποντας το θέμα ορθά, αυτό το έτος προσφέρει τη μοναδική μέγιστη παγκόσμια ευκαιρία που έχει ποτέ δοθεί για τη σύνδεση των καρδιών με τον Μπαχαολλά. Στους μήνες που έχουμε μπροστά μας, ας έχουμε όλοι μας στον νου αυτή την πολύτιμη ευκαιρία και ας είμαστε σε επαγρύπνηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρο για να γνωστοποιήσουμε στους άλλους τη ζωή και τη μεγαλειώδη αποστολή Του. Για να εκμεταλλευτεί πλήρως τη διδασκαλική ευκαιρία που έχει μπροστά του ο Μπαχάι κόσμος, πρέπει να δοθεί δημιουργική σκέψη στις συζητήσεις που θα μπορούσαν να εκτυλιχτούν με κάθε είδους ανθρώπου. Στην πορεία τέτοιων ουσιαστικών συζητήσεων, η αντίληψη οξύνεται και οι καρδιές ανοίγονται –ενίοτε αμέσως. Σ’ αυτή την αξιέπαινη ενασχόληση οι πάντες νιώθουν μια εσωτερική παρόρμηση για δράση και δεν πρέπει κανείς να στερήσει από τον εαυτό του τη χαρά που προέρχεται από την ενασχόληση μ’ αυτό το έργο. Εκλιπαρούμε τον έναν Αγαπημένο ώστε όλος αυτός ο διακοσιοστός χρόνος να είναι γεμάτος μ’ αυτή τη χαρά που είναι η πιο αγνή και η πιο γλυκιά: το να πούμε σε μια άλλη ψυχή για την αυγή της Ημέρας του Θεού.

Οι υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν από τη συντροφιά των πιστών έχουν γίνει πιο επιτακτικές εξαιτίας της σύγχυσης, της δυσπιστίας και της θολότητας στον κόσμο. Πράγματι, οι φίλοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να ανάψουν ένα φως που μπορεί να φωτίσει τον δρόμο και να προσφέρει σιγουριά στον ανήσυχο, ελπίδα στον απεγνωσμένο. Θυμόμαστε τη συμβουλή που έδωσε ο Φύλακας σε μια Μπαχάι κοινότητα με λόγια που φαίνονται να προορίζονται για τη δική μας εποχή: «Καθώς το οικοδόμημα της σημερινής κοινωνίας πάλλεται και ραγίζει κάτω από την ένταση και πίεση δυσοίωνων γεγονότων και συμφορών, καθώς οι ρωγμές, που επιτείνουν τη σχισμή που διαχωρίζει το ένα έθνος από το άλλο, τη μια τάξη από την άλλη, τη μια φυλή από την άλλη, τη μια πίστη από την άλλη, πολλαπλασιάζονται, οι συνεχιστές του Σχεδίου πρέπει να καταδεικνύουν μία ακόμη μεγαλύτερη συνοχή στην πνευματική τους ζωή και στις διαχειριστικές τους δραστηριότητες και να δείχνουν ένα υψηλότερο πρότυπο συντονισμένης προσπάθειας, αμοιβαίας βοήθειας και αρμονικής ανάπτυξης στα συλλογικά τους εγχειρήματα.» Τονίζοντας πάντα την πνευματική σημασία του έργου της Πίστης και την προσηλωμένη σ’ έναν στόχο αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει οι φίλοι να εκτελούν τα ιερά τους καθήκοντα, ο Σόγκι Εφέντι έχει επίσης προειδοποιήσει ενάντια στην οποιαδήποτε συμμετοχή σε πολιτικές διενέξεις, εμπλοκές και διαπληκτισμούς. «Ας υψωθούν πάνω από κάθε ιδιοτέλεια (ωφελιμισμό) και κομματισμό,» προέτρεψε σε μια άλλη περίπτωση, «πάνω από τις μάταιες φιλονικίες, τους ασήμαντους υπολογισμούς, τα παροδικά πάθη που ταράζουν το πρόσωπο και αποσπούν την προσοχή ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.» Αυτά είναι ο αναπόφευκτος αφρός και τα σταγονίδια που ρίχνονται καθώς το ένα κύμα μετά το άλλο συγκλονίζει μία ταραγμένη και διαιρεμένη κοινωνία. Διακυβεύονται πολλά για να απασχολούμαστε με τέτοιου είδους περισπασμούς. Όπως γνωρίζει καλά κάθε οπαδός του Μπαχαολλά, η τελική ευημερία της ανθρωπότητας εξαρτάται από την υπερπήδηση των διαφορών της και τη σταθερή εγκαθίδρυση της ενότητάς της. Κάθε συνεισφορά που κάνουν οι Μπαχάι στη ζωή της κοινωνίας τους στοχεύει στην καλλιέργεια της ενότητας. Κάθε προσπάθεια οικοδόμησης κοινότητας κατευθύνεται προς τον ίδιο σκοπό. Για εκείνους που είναι κουρασμένοι από την έριδα, οι κοινότητες που αναπτύσσονται κάτω από τη σκιά του Μεγίστου Ονόματος προσφέρουν ένα ισχυρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η ενότητα.

Προσφέρουμε εγκώμια στον Κύριο των Κυρίων βλέποντας τόσους πολλούς από τους αγαπημένους Του, με τόσους πολλούς τρόπους, να κάνουν τα πάντα ώστε το λάβαρο της ενότητας της ανθρωπότητας να ανεβεί ψηλά. Πολυαγαπημένοι φίλοι: Καθώς μια εξαιρετικά ευοίωνη χρονιά ξεκινάει τώρα, δεν μπορεί ο καθένας μας να στοχαστεί ποιες ουράνιες πράξεις μπορεί η χάρη Του να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε;

 

Windows / Mac