Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2018

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

Σας χαιρετίζουμε στον διαρκή απόηχο εκείνων των αξιομνημόνευτων γεγονότων που σηματοδότησαν τη δεύτερη εκατονταετηρίδα από τη Γέννηση της Ευλογημένης Ωραιότητας. Καθώς εξετάζουμε το τι συνέβη τότε και έκτοτε, διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια μπαχάι κοινότητα όπως φαίνεται τώρα δεν είναι ίδια μ’ αυτήν που ήταν όταν ξεκίνησε τους πρώτους έξι κύκλους του τωρινού Σχεδίου. Είναι πιο συνειδητοποιημένη από πριν όσον αφορά την αποστολή της. Έχει βιώσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση στην ικανότητά της να φέρνει φίλους και γνωστούς σε επαφή με την κοινοτική της ζωή, να εμπνέει γειτονιές και χωριά για ενοποιημένες προσπάθειες, να εκφράζει το πώς οι πνευματικές αλήθειες μπορούν να μεταφραστούν σε βιώσιμη πρακτική δράση, και, πάνω απ’ όλα, να συζητά όχι μόνο για τις διδασκαλίες που θα χτίσουν έναν καινούργιο κόσμο, αλλά και για Εκείνον που τις δίδαξε: τον Μπαχαολλά. Οι περιγραφές για τη ζωή και τα όσα υπέφερε που ειπώθηκαν σε μυριάδες γλώσσες από ενήλικες, νέους και παιδιά, συγκίνησαν αμέτρητες καρδιές. Μερικοί φάνηκαν έτοιμοι να διερευνήσουν την Υπόθεση περαιτέρω. Άλλοι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν. Και πολλές δεκτικές ψυχές ωθήθηκαν στην ομολογία της πίστης τους.

Μία εντυπωσιακή ένδειξη προόδου ήταν τα πολυάριθμα μέρη όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Πίστη είχε αναδυθεί από την αφάνεια σε εθνικό επίπεδο. Υπήρξαν ηγέτες κυβερνήσεων και ηγέτες της διανόησης που δήλωσαν δημόσια –και μερικές φορές τόνισαν ιδιαιτέρως- ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από το όραμα του Μπαχαολλά και ότι οι προσπάθειες των μπαχάι θαυμάζονται και θα πρέπει να επεκταθούν. Μας χαροποίησε που είδαμε ότι δεν ήταν μόνο οι μπαχάι εκείνοι που επιθυμούσαν να τιμήσουν τον Μπαχαολλά και να υμνήσουν τη ζωή Του. Ειδικές συγκεντρώσεις φιλοξενήθηκαν σε σπίτια κάποιων πέραν της μπαχάι κοινότητας. Σε περιοχές όπου υπάρχει εχθρότητα προς την Πίστη, οι φίλοι έμειναν ατάραχοι, επέδειξαν θαυμαστή αντοχή, ενθάρρυναν τους συμπατριώτες τους να εξετάσουν από μόνοι τους την αλήθεια, και πολλοί συμμετείχαν με χαρά στις γιορτές. Η διακοσιοστή επέτειος υπήρξε επίσης αφορμή για μια απεριόριστη, όπως φάνηκε, άνθιση της καλλιτεχνικής έκφρασης, που αποτέλεσε σημαντική μαρτυρία για την πηγή αγάπης από την οποία ανάβλυσε. Ο χαρακτήρας ολόκληρης της προσέγγισης της μπαχάι κοινότητας σ’ αυτή την περίσταση υπήρξε μια επιβεβαίωση για τα πόσα πολλά μαθεύτηκαν εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, από τότε που ξεκίνησε η τωρινή σειρά των παγκόσμιων Σχεδίων. Ο πιστός, ως άτομο, πήρε πρωτοβουλίες, η κοινότητα εγέρθηκε καταβάλλοντας συλλογική προσπάθεια και οι φίλοι διοχέτευσαν τη δημιουργική τους ενέργεια στα σχέδια που καταστρώθηκαν από τους θεσμούς. Αυτή η σημαντική επέτειος, που σηματοδότησε το πέρασμα δύο αιώνων, πρόσφερε μία ισχυρή διέγερση στο έργο της οικοδόμησης κοινοτήτων για τον αιώνα που έρχεται. Στην περίοδο που οδηγεί στη δεύτερη διακοσιοστή επέτειο, κάθε σπόρος που φυτεύτηκε τόσο στοργικά στην πρώτη, ας φροντιστεί καρτερικά μέχρι να καρποφορήσει.

Διανύοντας δύο χρόνια στο τωρινό Σχέδιο, παρόλο που η πρόοδος φυσικά δεν είναι ομοιόμορφη από χώρα σε χώρα, ο αριθμός των εντατικών προγραμμάτων ανάπτυξης στον κόσμο πλησιάζει στο μισό των πέντε χιλιάδων που είχαν προβλεφθεί στην τωρινή παγκόσμια προσπάθεια και ο ρυθμός με τον οποίο αυτός ο αριθμός μεγαλώνει αυξάνεται σταθερά. Κοιτάζοντας πιο προσεχτικά, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια για το πώς φανερώνονται οι δυνάμεις και οι δυνατότητες των ατόμων, κοινοτήτων και θεσμών. Για τους πιστούς παντού, η εμπειρία του εορτασμού της διακοσιοστής επετείου επέδειξε ότι πολλές από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους γύρω τους μπορούν να εμποτιστούν με το πνεύμα της διδασκαλίας. Και καθώς αποκτά ορμή το έργο σε χιλιάδες χωριά και γειτονιές, μία παλλόμενη κοινοτική ζωή ριζώνει στο κάθε μέρος. Ο αριθμός των συμπλεγμάτων όπου καθιερώνεται καλά το σύστημα επέκτασης αυτού του προτύπου δράσης σε όλο και περισσότερες τοποθεσίες- δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φίλους να περάσουν το τρίτο ορόσημο παράλληλα με μια συνεχή πορεία ανάπτυξης- έχει αναπτυχθεί αξιοσημείωτα. Και εδώ είναι, στη μεθόριο της μάθησης του μπαχάι κόσμου, ιδιαίτερα στη μετακίνηση των πληθυσμών προς το όραμα του Μπαχαολλά, όπου όχι μόνο μεγάλοι αριθμοί έρχονται στη διευρυνόμενη αγκάλη των μπαχάι δραστηριοτήτων αλλά οι φίλοι μαθαίνουν τώρα πώς μεγάλες ομάδες καταφέρνουν να ταυτίζονται με την κοινότητα του Μεγίστου Ονόματος. Βλέπουμε ότι οι εκπαιδευτικές προσπάθειες της Πίστης προσλαμβάνουν έναν πιο επίσημο χαρακτήρα σε τέτοια μέρη, καθώς τα παιδιά προχωρούν απερίσπαστα από τη μια τάξη στην άλλη κάθε χρόνο και το ένα επίπεδο προγράμματος ενδυνάμωσης εφήβων διαδέχεται ασφαλώς το άλλο. Σε αυτά τα μέρη, το εκπαιδευτικό ινστιτούτο μαθαίνει πώς να φροντίζει ώστε να αναπτύσσονται επαρκείς ανθρώπινοι πόροι που θα διασφαλίζουν την πνευματική και ηθική διάπλαση παιδιών και εφήβων σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς. Η συμμετοχή σε αυτές τις θεμελιώδεις δραστηριότητες έχει αρχίσει να ενσωματώνεται τόσο πολύ στην κουλτούρα του πληθυσμού που θεωρείται ως μια άκρως απαραίτητη πλευρά της ζωής μιας κοινότητας. Αναδύεται μια καινούργια ζωτικότητα μέσα σ’ έναν λαό που αναλαμβάνει τη δική του ανάπτυξη, και χτίζει ανοσία σε εκείνες τις δυνάμεις της κοινωνίας που τρέφουν την παθητικότητα. Διαμορφώνονται δυνατότητες για υλική και πνευματική πρόοδο. Η κοινωνική πραγματικότητα αρχίζει να μεταμορφώνεται.

Αγαπημένοι φίλοι, αυτή είναι πραγματικά μια περίσταση για να προσφέρουμε ευχαριστίες στον Πολυαγαπημένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να νιώθουμε εμψυχωμένοι. Κι όμως, έχουμε υπερβολική επίγνωση της διάστασης του έργου που υπολείπεται. Ουσιαστικά, όπως υποδηλώσαμε πρωτύτερα, πρέπει να αναδυθεί σε πολλές εκατοντάδες συμπλέγματα μια αυξανόμενη ομάδα πιστών οι οποίοι μπορούν, μαζί με τους γύρω τους, να είναι διαρκώς επικεντρωμένοι στην καλλιέργεια της ανάπτυξης και στην οικοδόμηση ικανότητας, και οι οποίοι διακρίνονται για την ικανότητα και την πειθαρχία τους να στοχάζονται τη δράση και να μαθαίνουν από την εμπειρία. Η δημιουργία και η συνοδεία ενός διευρυνόμενου πυρήνα ατόμων σε κάθε μέρος- όχι μόνο στο επίπεδο του συμπλέγματος αλλά και μέσα σε γειτονιές και χωριά- αποτελεί ταυτόχρονα μια τρομερή πρόκληση αλλά και μια κρίσιμη ανάγκη. Αλλά εκεί όπου συμβαίνει αυτό, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.

Μας καθησυχάζει που βλέπουμε ότι οι θεσμοί της Πίστης διατηρούν αυτή την υπέρτατη ανάγκη στο επίκεντρο της σκέψης τους, επινοώντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς που δίνουν τη δυνατότητα σε ενορατικές ιδέες που προκύπτουν από την πρόοδο να εφαρμόζονται ευρέως. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη εμπειρία προικίζει τα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά σώματα με ένα πιο ευρύ όραμα. Ενασχολούνται με όλες τις πλευρές ανάπτυξης της κοινότητας και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων πέραν των επίσημων μελών της. Έχοντας συναίσθηση των βαθιών επιδράσεων που έχει η διαδικασία του ινστιτούτου στην πρόοδο των λαών, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς μπορεί να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό ινστιτούτο. Συνεχίζουν να έχουν στον νου την ανάγκη να διατηρούν την προσοχή της κοινότητας στις απαιτήσεις του Σχεδίου και να προσκαλούν τον όλο και πιο διευρυνόμενο κύκλο φίλων σε όλο και υψηλότερα επίπεδα ενότητας. Επωμίζονται πιστά την ευθύνη τους να εξευγενίζουν τα διαχειριστικά και οικονομικά τους συστήματα έτσι ώστε το έργο της εξάπλωσης και σταθεροποίησης να μπορεί να υποστηρίζεται σωστά. Όλα αυτά τα κάνουν, εν τέλει, ασχολούμενοι με την καλλιέργεια στην κοινότητα των συνθηκών εκείνων που συμβάλλουν στην απελευθέρωση ισχυρών πνευματικών δυνάμεων.

Καθώς εντατικοποιείται το έργο της οικοδόμησης κοινότητας, οι φίλοι χρησιμοποιούν τις νέες ικανότητες που έχουν αναπτύξει για να βελτιώσουν την κοινωνία γύρω τους, αντλώντας τον ενθουσιασμό τους από τη μελέτη τους των θείων διδασκαλιών. Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια έχουν αυξηθεί σε αριθμό, τα επίσημα προγράμματα έχουν επεκτείνει την ευρύτητά τους και υπάρχουν τώρα περισσότερες αναπτυξιακές οργανώσεις εμπνευσμένες από την μπαχάι Πίστη που ασχολούνται με την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία και άλλους τομείς. Από την προκύπτουσα μεταμόρφωση που είναι ορατή στην ατομική και συλλογική ζωή των λαών μπορούν να διακριθούν τα εμφανή σκιρτήματα της δύναμης οικοδόμησης κοινότητας που έχει η Πίστη του Μπαχαολλά. Δεν είναι άξιο απορίας, λοιπόν, που από τέτοια παραδείγματα κοινωνικής δράσης –είτε απλά είτε περίπλοκα, ορισμένης ή μακράς διάρκειας- τα Γραφεία της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας δέχονται όλο και περισσότερη έμπνευση στις προσπάθειές τους να συμμετέχουν στους επικρατούντες διαλόγους της κοινωνίας. Αυτό είναι ένα άλλο πεδίο προσπαθειών της Πίστης που έχει εξελιχθεί καλά. Σε εθνικό επίπεδο, οι συνεισφορές στους διαλόγους που είναι ουσιαστικοί για αυτή την κοινωνία –η ισότητα αντρών και γυναικών, η μετανάστευση και η ένταξη, ο ρόλος των νέων στην κοινωνική μεταμόρφωση, και η θρησκευτική συνύπαρξη, μεταξύ άλλων- γίνονται με μεγάλη σιγουριά, επάρκεια και ενόραση. Και οι πιστοί όλων των ηλικιών και προελεύσεων, οπουδήποτε ζουν, εργάζονται, ή σπουδάζουν, κάνουν πολύτιμες συνεισφορές σε συγκεκριμένους διαλόγους, εφιστώντας την προσοχή των γύρω τους σε μία προοπτική που βασίζεται σε αρχές που έχουν διαμορφωθεί από την τεράστια Αποκάλυψη του Μπαχαολλά.

Η θέση της Πίστης σε ποικίλους χώρους στους οποίους ξεδιπλώνονται οι διάλογοι έχει βελτιωθεί πολύ χάρη στην επίσημη παρουσία της στον Παγκόσμιο Ιστό μία παρουσία που έχει επεκταθεί αξιόλογα με την καθιέρωση πολυάριθμων εθνικών μπαχάι ιστοτόπων και την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας ιστοτόπων που συνδέονται με το Bahai.org. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη διάδοση και την προστασία της Υπόθεσης. Στο διάστημα μόλις λίγων ημερών, ένα μεγάλο παγκόσμιο ακροατήριο προσελκύστηκε από ένα προσεχτικά επινοημένο περιεχόμενο σχετικά με την Πίστη που παρουσιάστηκε στον ιστότοπο για τη διακοσιοστή επέτειο και εμπλουτίστηκε ταυτόχρονα σε εννέα γλώσσες και το οποίο τώρα έχει ενισχυθεί από τις ξεχωριστές σελίδες διαφόρων χωρών περιγράφοντας την πολυμορφία των εορτασμών που έγιναν. Έχουν ήδη προχωρήσει σχέδια για την εισαγωγή στον ιστότοπο Bahai Refrence Library ενός στοιχείου που θα επιτρέπει σε προηγουμένως μη μεταφρασμένα και μη δημοσιευμένα κείμενα ή Πινακίδες από τις Άγιες Γραφές να εμφανίζονται με τον καιρό στο διαδίκτυο online. Εκτός αυτού, καινούργιοι τόμοι από τις Γραφές του Μπαχαολλά και Αμπντολ-Μπαχά που έχουν αποδοθεί στα αγγλικά, είναι προγραμματισμένοι να εμφανιστούν στα προσεχή χρόνια.

Στο Σαντιάγκο, στη Χιλή και στο Battambang, στην Καμπότζη, οι πρόσφατα εγκαινιασμένοι Οίκοι Λατρείας γίνονται καθιερωμένα κέντρα προσέλκυσης, φάροι όλων όσων πρεσβεύει η Πίστη στις κοινωνίες τους. Και ο αριθμός τους πρόκειται ν’ αυξηθεί. Έχουμε τη χαρά να αναγγείλουμε ότι η τελετή εγκαινίασης του Ναού στη Norte del Cauca, στην Κολομβία, πρόκειται να γίνει τον Ιούλιο. Επιπλέον, η κατασκευή περισσότερων Οίκων Λατρείας διαγράφεται πάνω στον ορίζοντα. Στο Βανουάτου, αποκτιέται η άδεια για το ξεκίνημα της κατασκευής. Στην Ινδία και στη Δημοκρατία του Κονγκό, μία εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία έχει επιτέλους οδηγήσει στην επιτυχή απόκτηση της γης. Η χαρά του να βλέπουμε το σχέδιο του πρώτου εθνικού Μασρεκολ-Ασκάρ που ξεδιπλώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα το Νο-Ρούζ δεν είχε καλά καλά καταλαγιάσει όταν αποκαλύφτηκε επίσης το σχέδιο του τοπικού Οίκου Λατρείας στην Κένυα. Εντωμεταξύ, έχουμε κάθε προσδοκία ότι η δήλωση και συλλογή που έχει πρόσφατα εκδοθεί σχετικά με τον θεσμό του Μασρεκολ-Ασκάρ, και έχει συνταχτεί από το Τμήμα Ερευνών μας, θα τονώσει περαιτέρω την εκτίμηση των φίλων αναφορικά με τη σπουδαιότητα της λατρείας στην κοινοτική ζωή. Διότι στις πράξεις λατρείας τους, ειδικά στις τακτικές ευλαβικές τους συγκεντρώσεις, οι μπαχάι παντού θέτουν τα πνευματικά θεμέλια για τους μελλοντικούς Οίκους Λατρείας.

Μόνο τρία χρόνια υπολείπονται από την εικοσιπενταετή προσπάθεια που ξεκίνησε το 1996 και εστιαζόταν σ’ έναν μοναδικό στόχο: μία σημαντική πρόοδο στη διαδικασία εισόδου κατά στρατιές. Το Ρεζβάν 2021, οι οπαδοί του Μπαχαολλά θα ξεκινήσουν ένα Σχέδιο που θα διαρκέσει ένα και μόνο έτος. Αυτή η μονοετής προσπάθεια, σύντομη αλλά εγκυμονούσα οιωνούς, θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα σχεδίων οδηγώντας την κιβωτό της Υπόθεσης στον τρίτο αιώνα της Μπαχάι Εποχής. Στη διάρκεια αυτού του ευοίωνου δωδεκάμηνου, ο εορτασμός από τον μπαχάι κόσμο της εκατονταετηρίδας από την Ανάληψη του Αμπντολ-Μπαχά θα περιλαμβάνει μία ειδική συγκέντρωση στο Μπαχάι Παγκόσμιο Κέντρο στην οποία θα προσκαλεστούν εκπρόσωποι από κάθε Εθνικό Πνευματικό Συμβούλιο και κάθε Μπαχάι Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή, ωστόσο, θα είναι μόνο η πρώτη σε μια σειρά από εκδηλώσεις που θα προετοιμάσουν τους πιστούς για τις απαιτήσεις των δεκαετιών που έρχονται. Ο επόμενος Ιανουάριος, όταν ολοκληρώνονται εκατό χρόνια από την πρώτη δημόσια ανάγνωση της Θέλησης και Διαθήκης του Αμπντολ-Μπαχά, θα αποτελέσει μια περίσταση για ένα συνέδριο στους Άγιους Τόπους όπου θα συγκληθούν τα Ηπειρωτικά Σώματα των Συμβούλων και όλα τα μέλη των Επικουρικών Σωμάτων για την Προστασία και τη Διάδοση. Η πνευματική ενέργεια που θα απελευθερωθεί από αυτές τις δύο ιστορικές συγκεντρώσεις θα πρέπει τότε να μεταφερθεί σε όλους τους φίλους του Θεού σε κάθε τόπο που κατοικούν. Για αυτό τον σκοπό, θα συγκληθούν παγκοσμίως μία σειρά από συνέδρια στους μήνες που ακολουθούν, τα οποία θα αποτελέσουν καταλύτη για την πολυετή προσπάθεια που θα διαδεχτεί το ερχόμενο Μονοετές Σχέδιο.

Συνεπώς, πλησιάζει μια νέα φάση στο ξεδίπλωμα του Θεϊκού Σχεδίου του Αμπντολ-Μπαχά. Αλλά μια συναρπαστική και άμεση προοπτική κείτεται μπροστά μας. Η διακοσιοστή επέτειος από τη γέννηση του Μπαμπ απέχει μόλις ενάμιση χρόνο από τώρα. Αυτή είναι μία περίοδος για να φέρουμε στον νου τον ασυνήθιστο ηρωισμό του Κήρυκα-Μάρτυρα της Πίστης μας, του οποίου η δραματική θητεία ώθησε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή της ιστορίας. Αν και απέχει δύο αιώνες από τη δική μας εποχή, η κοινωνία στην οποία εμφανίστηκε ο Μπαμπ μοιάζει με τον σημερινό κόσμο από την άποψη της καταπίεσης και της λαχτάρας τόσων πολλών να βρουν απαντήσεις για να σβήσουν τη δίψα της ψυχής για γνώση. Σκεπτόμενοι το πώς αυτή η διακοσιοστή επέτειο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όπως αρμόζει, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι γιορτές θα έχουν έναν ιδιαίτερο δικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο, αναμένουμε μια άνθιση δραστηριοτήτων εξίσου πλούσιων και περιεκτικών όπως αυτές που συνόδευσαν τη διακοσιοστή επέτειο που μόλις πέρασε. Είναι μία περίσταση στην οποία κάθε κοινότητα, κάθε οικογένεια, κάθε καρδιά προσβλέπει αναμφίβολα με μεγάλη προσδοκία.

Οι μήνες που υπολείπονται θα αποτελέσουν ένα διάστημα για να φέρουμε στον νου τις ζωές των ατρόμητων οπαδών του Μπαμπ- ηρωίδες και ήρωες των οποίων η πίστη εκφράστηκε σε απαράμιλλες, γεμάτες αυτοθυσία πράξεις, που θα στολίζουν για πάντα τα χρονικά της Υπόθεσης. Οι ιδιότητες της γενναιότητας, της ιερότητας και της αποδέσμευσης από τα πάντα εκτός του Θεού έχουν εντυπωθεί σε όλους που μαθαίνουν για τα τολμήματά τους. Πόσο εντυπωσιακό επίσης, είναι το γεγονός της νεαρής ηλικίας κατά την οποία τόσο πολλοί από εκείνους τους λεοντόκαρδους χάραξαν το ανεξίτηλο σημάδι τους πάνω στην ιστορία. Στη διάρκεια της ερχόμενης περιόδου, είθε το παράδειγμά τους να δώσει θάρρος σε ολόκληρη τη συντροφιά των πιστών- όχι λιγότερο στους νέους, που καλούνται για άλλη μια φορά στην εμπροσθοφυλακή ενός κινήματος που δε στοχεύει σε τίποτε άλλο εκτός από τη μεταμόρφωση του κόσμου.

Αυτή είναι, λοιπόν, η πολύ λαμπρή μας ελπίδα. Στους έξι κύκλους που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε αυτό το Ρεζβάν και στην επόμενη διακοσιοστή επέτειο- ουσιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών υπολειπόμενων ετών του τωρινού Σχεδίου- η ίδια αγάπη που καίει τα πάντα και υπερβαίνει τα πάντα, εκείνη που ωθούσε τους αποστόλους του Μπαμπ να σκορπίζουν το θείο φως, ας εμπνεύσει κι εσάς ωθώντας σας σε σπουδαία έργα. Προσευχόμαστε στο Ιερό Κατώφλι ώστε να μπορέσετε να γίνετε δέκτες θεϊκής βοήθειας.

 

Windows / Mac