Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2019

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

Καθώς πλησιάζει η Μέγιστη Εορτή, έχουμε σαγηνευτεί από αισθήματα ευγνωμοσύνης και προσδοκίας – ευγνωμοσύνης για τα θαύματα που ο Μπαχαολλά έχει βοηθήσει να επιτύχουν οι οπαδοί Του, προσδοκία για το τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Η δραστηριοποίηση που δημιούργησαν οι εορτές για τη διακοσιοστή επέτειο της Γέννησης του Μπαχαολλά σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από τότε. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της Μπαχάι κοινότητας, οι δυνατότητές της που όλο μεγαλώνουν, και η ικανότητά της να αξιοποιεί τις ενέργειες περισσότερων μελών της, παρουσιάζονται γλαφυρά μέσα από μία περίληψη των πρόσφατων επιτευγμάτων της. Μεταξύ αυτών εξέχει ιδιαίτερα μία αύξηση στις δραστηριότητες για την οικοδόμηση κοινοτήτων. Το τωρινό Πενταετές Σχέδιο είναι το επακόλουθο είκοσι χρόνων προσπάθειας από τον Μπαχάι κόσμο να εξευγενίσει συστηματικά και να πολλαπλασιάσει αυτές τις δραστηριότητες- αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι, στα πρώτα δυόμιση χρόνια του Σχεδίου, ο αριθμός των κεντρικών δραστηριοτήτων και μόνο αυξήθηκε παραπάνω από το μισό. Η παγκόσμια κοινότητα έδειξε την ικανότητά της να απασχολεί, σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, πάνω από εκατομμύρια ανθρώπους σε τέτοιες δραστηριότητες βοηθώντας τους να εξερευνούν και να ανταποκρίνονται σε πνευματικές πραγματικότητες. Στην ίδια σύντομη περίοδο, ο αριθμός των συγκεντρώσεων για προσευχή σχεδόν διπλασιάστηκε-μια πολυπόθητη ανταπόκριση στην αυξανόμενη αποξένωση της ανθρωπότητας από την Πηγή της ελπίδας και της ευεργεσίας. Αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει μια ιδιαίτερη υπόσχεση, διότι οι ευλαβικές συγκεντρώσεις εμφυσούν ένα καινούργιο πνεύμα στη ζωή μιας κοινότητας. Συνυφασμένες με εκπαιδευτικές προσπάθειες για όλες τις ηλικίες, ενισχύουν τον υψηλό σκοπό αυτών των προσπαθειών: την καλλιέργεια κοινοτήτων που διακρίνονται για τη λατρεία τους στον Θεό και την υπηρεσία τους προς την ανθρωπότητα. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό από ό,τι στα συμπλέγματα εκείνα όπου υποστηρίζεται η συμμετοχή μεγάλων αριθμών σε Μπαχάι δραστηριότητες και οι φίλοι έχουν περάσει το τρίτο ορόσημο στην ανάπτυξη της κοινότητάς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι ο αριθμός των συμπλεγμάτων όπου έχει προοδεύσει η διαδικασία της ανάπτυξης μέχρι σε αυτό το σημείο έχει ήδη παραπάνω από διπλασιαστεί από το ξεκίνημα του Σχεδίου και τώρα βρίσκεται γύρω στα πεντακόσια.

Αυτή η σύντομη ανασκόπηση μπορεί να αδικεί το μέγεθος της μεταμόρφωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προοπτική για τα δύο υπολειπόμενα έτη του Σχεδίου φαίνεται λαμπρή. Πολλά έχουν επιτευχθεί αυτόν τον τελευταίο χρόνο από τα μαθήματα που διαδόθηκαν ευρέως από τα πιο ισχυρά προγράμματα ανάπτυξης σε συμπλέγματα που, όπως ελπίζαμε, έχουν γίνει δεξαμενές γνώσεων και πόρων. Τίποτα δεν εμπόδισε το Διεθνές Διδασκαλικό Κέντρο, τους Συμβούλους και τους ακούραστους βοηθούς τους, να φροντίσουν ώστε όλοι οι φίλοι σε όλα τα μέρη του κόσμου να μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτή την επιτάχυνση στη μάθηση και να εφαρμόσουν την ενόραση που αποκτήθηκε στη δική τους πραγματικότητα. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι σ’ έναν αυξανόμενο αριθμό συμπλεγμάτων, στις γειτονιές και στα χωριά που υπάρχουν εκεί, έχει αναδυθεί ένας πυρήνας φίλων, οι οποίοι μέσω δράσης και περισυλλογής, ανακαλύπτουν αυτό που απαιτείται σε μια συγκεκριμένη στιγμή, για να προοδεύσει η διαδικασία της ανάπτυξης στο περιβάλλον τους. Αξιοποιούν το ισχυρό όργανο του ινστιτούτου, μέσω του οποίου ενισχύεται η ικανότητα συνεισφοράς στην πνευματική και υλική ευημερία της κοινότητας, και καθώς δρουν, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που συνεργάζονται μαζί τους. Φυσικά, οι συνθήκες ποικίλλουν πολύ από τόπο σε τόπο, όπως και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης. Αλλά μέσα από τη συστηματική προσπάθεια, ο καθένας μπορεί να κάνει μία όλο και πιο αποτελεσματική συνεισφορά στο έργο που έχει μπροστά του. Σε κάθε περιβάλλον, υπάρχει μια αγνή χαρά όταν εμπλέκονται κι άλλες ψυχές σε ουσιαστικές και ανυψωτικές συζητήσεις που οδηγούν, είτε γρήγορα είτε βαθμιαία, στην ανάδυση πνευματικών ευαισθησιών. Όσο πιο λαμπερή είναι η φλόγα που ανάβει μέσα στην καρδιά του πιστού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της έλξης που νιώθουν εκείνοι που εκτίθενται στη θερμότητά της. Και για μια καρδιά που καίγεται από αγάπη για τον Μπαχαολλά, ποια άλλη πιο αρμόζουσα ενασχόληση μπορεί να φανταστεί κανείς εκτός από το να επιδιώκει να βρει συγγενείς πνεύματα, να τα ενθαρρύνει καθώς εισέρχονται στο μονοπάτι της υπηρεσίας, να τα συνοδεύει καθώς αποκτούν εμπειρία και –ίσως η μεγαλύτερη χαρά από όλες- να βλέπει ψυχές να σταθεροποιούνται στην πίστη, να εγείρονται ανεξάρτητα και να βοηθούν άλλους στο ίδιο ταξίδι. Αυτές είναι μερικές από τις πιο προσφιλείς στιγμές που μας προσφέρει αυτή η εφήμερη ζωή.

Οι προοπτικές για την προώθηση αυτού του πνευματικού εγχειρήματος γίνονται όλο και πιο συναρπαστικές όσο πλησιάζουμε τη δισεκατονταετηρίδα από τη Γέννηση του Μπαμπ. Όπως η διακοσιοστή επέτειος που προηγήθηκε, αυτή η επέτειος είναι μια στιγμή ανυπολόγιστα πολύτιμη. Παρέχει σε όλους τους Μπαχάι θαυμάσιες ευκαιρίες για την αφύπνιση εκείνων που είναι γύρω τους για τη Μεγάλη Ημέρα του Θεού, για την εξαιρετική διάχυση της ουράνιας χάρης που σηματοδοτήθηκε από την εμφάνιση δύο Φανερώσεων του Θείου Όντος, των διαδοχικών Φωτοδοτών οι Οποίοι λάμπρυναν τον ορίζοντα του κόσμου. Το μέγεθος αυτού που μπορεί να συμβεί στους ερχόμενους δύο κύκλους είναι γνωστό σε όλους από την εμπειρία της δισεκαντοετηρίδας πριν από δύο χρόνια, και όλα όσα μαθεύτηκαν σ’ εκείνη την περίσταση πρέπει να διοχετευθούν στα σχέδια για τα δίδυμα Άγια Γενέθλια φέτος. Καθώς πλησιάζει η διακοσιοστή επέτειος, θα προσφέρουμε συχνές δεήσεις εκ μέρους σας στα Ιερά Μαυσωλεία, προσευχόμενοι ώστε οι προσπάθειές σας να τιμήσετε δεόντως τον Μπαμπ να έχουν επιτυχία στην προώθηση της Υπόθεσης για την οποία υπήρξε προάγγελος.

Το κλείσιμο του πρώτου αιώνα της Διαμορφωτικής Εποχής δεν απέχει πάνω από δυόμιση χρόνια από τώρα. Θα σφραγίσει εκατό χρόνια αφοσιωμένης προσπάθειας για τη σταθεροποίηση και επέκταση των θεμελίων που τέθηκαν με τόση αυτοθυσία στη διάρκεια της Ηρωικής Εποχής. Εκείνη την ώρα η Μπαχάι κοινότητα θα σηματοδοτήσει επίσης την εκατονταετηρίδα από την Ανάληψη του Αμπντολ-Μπαχά, τη στιγμή που ο αγαπημένος Διδάσκαλος απελευθερώθηκε από τους περιορισμούς αυτού του κόσμου και επανενώθηκε με τον Πατέρα Του στα καταφύγια της ουράνιας δόξας. Η κηδεία Του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, ήταν ένα γεγονός «που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί η Παλαιστίνη». Στη λήξη της, τα θνητά Του λείψανα τέθηκαν για ν’ αναπαυθούν μέσα σε μια κρύπτη στο Μαυσωλείο του Μπαμπ. Ωστόσο, ο Σόγκι Εφέντι οραματίστηκε ότι αυτό θα ήταν μια προσωρινή διευθέτηση. Θα ανεγειρόταν, την κατάλληλη στιγμή, ένα Μαυσωλείο, που να αρμόζει στη μοναδική στάθμη του Αμπντολ-Μπαχά.

Εκείνη η στιγμή έχει έρθει. Ο Μπαχάι κόσμος καλείται να χτίσει το οικοδόμημα που θα αγκαλιάσει για πάντα εκείνα τα ιερά λείψανα. Πρόκειται να κατασκευαστεί πλησίον του κήπου του Ρεζβάν, στη γη που έχει καθαγιαστεί από τα βήματα της Ευλογημένης Ωραιότητας. Το Μαυσωλείο του Αμπντολ-Μπαχά θα κείτεται επομένως στην καμπύλη που διαγράφεται ανάμεσα στα Ιερά Μαυσωλεία στην Άκκα και τη Χάιφα. Οι εργασίες των αρχιτεκτονικών σχεδίων προχωρούν και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στους ερχόμενους μήνες.

Αισθήματα υπέρμετρης χαράς αναβλύζουν μέσα μας καθώς στοχαζόμαστε το έτος που έχουμε μπροστά μας και όλα όσα αυτό υπόσχεται. Προσβλέπουμε στον καθένα από σας –εκείνοι που είναι απασχολημένοι με την προσφορά υπηρεσίας στον Μπαχαολλά, μοχθώντας σε κάθε έθνος για την υπόθεση της ειρήνης- να εκπληρώσετε την υψηλή σας επιταγή.

 

Windows / Mac