Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2020

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

Δύο αναδυόμενες πραγματικότητες μας έχουν ωθήσει να σας απευθύνουμε αυτά τα λόγια. Η πρώτη πραγματικότητα είναι η αυξανόμενη επίγνωση σε όλο τον κόσμο των φρικτών κινδύνων που διαγράφονται απειλητικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε πολλές χώρες, παρά τις γενναίες και αποφασιστικές προσπάθειες αποτροπής της καταστροφής, η κατάσταση είναι ήδη άκρως σοβαρή, δημιουργώντας τραγωδίες για οικογένειες και άτομα βυθίζοντας ολόκληρες κοινωνίες μέσα στην κρίση. Κύματα οδύνης και θλίψης ξεσπούν στο ένα μέρος μετά το άλλο, και θα εξασθενίσουν διάφορα κράτη, σε διαφορετικές στιγμές και με διαφορετικούς τρόπους.

Η δεύτερη πραγματικότητα, αυτή που γίνεται καθημερινά πιο εμφανής, είναι η προσαρμοστικότητα και η αμείωτη ζωτικότητα του μπαχάι κόσμου μπροστά σε μια πρόκληση που παρόμοιά της δεν θυμόμαστε να έχουμε ζήσει. Η ανταπόκρισή σας ήταν εξαιρετική. Όταν σας γράψαμε πριν από έναν μήνα το Νο-ρούζ, με ενθουσιασμό τονίσαμε τις εντυπωσιακές ιδιότητες που επιδεικνύονταν από κοινότητες των οποίων το κανονικό πρότυπο δράσης είχε διακοπεί. Όλα όσα έχουν διαδραματιστεί τις εβδομάδες που μεσολάβησαν, στη διάρκεια των οποίων πολλοί φίλοι αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς, έχουν απλώς και μόνο βαθύνει τα αισθήματα του θαυμασμού μας. Μαθαίνοντας από την εμπειρία που αποκτήθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, μερικές κοινότητες έχουν βρει ασφαλείς και δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσουν την επίγνωση αναφορικά με τις απαιτήσεις της δημόσιας υγείας ανάμεσα στους πληθυσμούς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό και τις οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν από την εξάπλωσή του. Οι πρωτοβουλίες που προβάλλονται στην Υπηρεσία Παγκόσμιων Μπαχάι Ειδήσεων σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι παρά μία χούφτα από τον αμέτρητο αριθμό που εξελίσσεται. Αυτές συμπληρώνονται από προσπάθειες εξέτασης, προώθησης και καλλιέργειας εκείνων των πνευματικών ιδιοτήτων που απαιτούνται κατά το πλείστον αυτόν τον καιρό. Πολλές τέτοιες προσπάθειες κατ’ ανάγκην λαμβάνουν χώρα μέσα σε οικογενειακές μονάδες ή στην απομόνωση, αλλά εκεί που το επιτρέπουν οι συνθήκες ή το καθιστούν δυνατό τα επικοινωνιακά εργαλεία, αναπτύσσεται ζωηρά ένα αίσθημα ασυνήθιστης αλληλεγγύης ανάμεσα σε ψυχές που μοιράζονται παρόμοιες συνθήκες. Η δυναμική της κοινοτικής ζωής, που είναι τόσο σημαντική για τη συλλογική πρόοδο δε θα κατασταλεί.

Νιώθουμε πνευματική ανάταση βλέποντας πόσο επιδέξια τα Εθνικά Πνευματικά Συμβούλια, οι αδιάπτωτοι στρατηγοί του στρατού του Φωτός, καθοδηγούν τις κοινότητές τους και διαμορφώνουν την ανταπόκρισή τους στην κρίση. Έχουν την ισχυρή υποστήριξη των Συμβούλων και των βοηθών τους οι οποίοι, όπως πάντα, υψώνουν ηρωικά το λάβαρο της στοργικής υπηρεσίας. Τα Συμβούλια, ενώ μένουν καλά ενημερωμένα για τις συχνά γοργά μεταβαλλόμενες συνθήκες στις χώρες τους, έχουν κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υποθέσεων της Πίστης, και συγκεκριμένα για τη διεξαγωγή των εκλογών, όπου αυτές παρέμειναν εφικτές. Μέσα από τακτικές επικοινωνίες, οι θεσμοί και οι φορείς πρόσφεραν συμβουλές, παρηγορητική επιβεβαίωση και συνεχή ενθάρρυνση. Σε πολλές περιπτώσεις, άρχισαν να προσδιορίζουν εποικοδομητικά θέματα που αναδύονται από τους διαλόγους που γίνονται στις κοινωνίες τους. Η προσδοκία που εκφράσαμε στο μήνυμά μας του Νο-ρούζ ότι αυτή η δοκιμασία αντοχής της ανθρωπότητας θα της χαρίσει μεγαλύτερη ενόραση ήδη πραγματοποιείται. Ηγέτες, εξέχοντες στοχαστές, και σχολιαστές έχουν αρχίσει να διερευνούν θεμελιώδεις έννοιες και τολμηρές υψηλόφρονες ιδέες που, τον τελευταίο καιρό, απουσίαζαν κατά πολύ από τον δημόσιο διάλογο. Προς το παρόν, αυτές δεν είναι παρά μόνο οι πρώτες αναλαμπές, ωστόσο παρουσιάζουν την πιθανότητα ότι μια στιγμή συλλογικής συνείδησης μπορεί να γίνει ορατή.

Η παρηγοριά που παίρνουμε βλέποντας την προσαρμοστικότητα του μπαχάι κόσμου να φανερώνεται στην πράξη, αμβλύνεται από τη λύπη μας για τις συνέπειες της πανδημίας για την ανθρωπότητα. Αλίμονο, έχουμε την επίγνωση ότι οι πιστοί και οι σύντροφοί τους συμμετέχουν επίσης σε αυτή τη δοκιμασία. Η απόσταση από φίλους και συγγενείς που, λόγω των απαιτήσεων της δημόσιας ασφάλειας, τόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο διατηρούν τώρα, για μερικούς, θα υπερνικηθεί από τον μόνιμο χωρισμό. Κάθε αυγή φαίνεται σίγουρο ότι πιο πολλές οδύνες θα βιωθούν πριν τη δύση του ήλιου. Είθε η υπόσχεση της επανένωσης στα αιώνια βασίλεια να προσφέρει παρηγοριά σε εκείνους που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Προσευχόμαστε για την ανακούφιση των καρδιών τους, και για να περιβάλλει η χάρη του Θεού εκείνους των οποίων η εκπαίδευση, η ζωή, τα σπίτια, ακόμα και τα ίδια τα μέσα συντήρησης τίθενται σε κίνδυνο. Για σας, και για εκείνους που αγαπάτε, και για όλους τους συμπατριώτες σας, ικετεύουμε τον Μπαχαολλά και εκλιπαρούμε για τις ευλογίες και την εύνοιά Του.

Όσο μακρύς και επίπονος ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί, είμαστε άκρως πεπεισμένοι για το σθένος και την αποφασιστικότητά σας να φέρετε εις πέρας το ταξίδι. Αντλείτε από αποθήκες ελπίδας, πίστης και μεγαλοψυχίας, βάζοντας τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας, δίνοντας την ικανότητα σ’ εκείνους που είναι στερημένοι να γαλουχηθούν πνευματικά, σ’ εκείνους που συνεχώς διψούν για απαντήσεις να ικανοποιηθούν και σ’ εκείνους που λαχταρούν να εργαστούν για την καλυτέρευση του κόσμου να τους παρασχεθούν τα μέσα. Πώς θα μπορούσαμε να περιμένουμε λιγότερα από τους αφοσιωμένους οπαδούς της Ευλογημένης Ωραιότητας;

 

Windows / Mac