The Universal House of Justice
Ridván 2001
To the Bahá’ís of the World
Dearly loved Friends,
Με μεγάλη χαρά στις καρδιές μας και υψηλές προσδοκίες, φτάνουμε σε αυτή την εποχή του Ρεζβάν, σε μια χρονική αλλαγή, όπου ένας νέος τρόπος σκέψης είναι έκδηλος ανάμεσα σε όλους μας. Ευρέως, στην παγκόσμια κοινότητά μας, υπάρχει μια αυξανόμενη επίγνωση της αξίας της διαδικασίας, της αναγκαιότητας του προγραμματισμού και του πλεονεκτήματος της συστηματικής δράσης στην καλλιέργεια της ανάπτυξης και στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων με τα οποία η εξάπλωση μπορεί να στηριχτεί και η σταθεροποίηση να εξασφαλιστεί. Η συνοχή της κατανόησης αυτών των προϋποθέσεων της προόδου δεν μπορεί να υπερτιμηθεί ούτε και η σπουδαιότητα της συνέχισής τους μέσω μιας καλά οργανωμένης εκπαίδευσης να υπερεκτιμηθεί. Έτσι, η άφιξη της κοινότητάς μας σε μια τέτοια στιγμή επίγνωσης είναι μια σημαντική περίσταση για εμάς. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στην Ευλογημένη Ωραιότητα που είμαστε ικανοί να την αναγνωρίσουμε και να την επικροτήσουμε στην απαρχή ενός παγκόσμιου εγχειρήματος που ξεκινάει στη διάρκεια αυτών των εορταστικών ημερών.
Η δύναμη της θέλησης που δημιουργήθηκε από αυτή την επίγνωση, αποτέλεσε το χαρακτηριστικό του συνεδρίου των Ηπειρωτικών Συμβούλων και των μελών του Βοηθητικού τους Σώματος οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στους Αγίους Τόπους. Το γεγονός αποτέλεσε μια τόσο λαμπρή εμπειρία ώστε να σηματοδοτήσει την είσοδο της Πίστης σε μια νέα εποχή, την πέμπτη της Διαμορφωτικής της Εποχής. Αυτή η δροσερή ζωτικότητα, όπως εκδηλώθηκε σε αυτή την ιστορική συγκέντρωση εκλήφθηκε ως μια φανέρωση της αναβαθμιζόμενης ποιότητας της δραστηριότητας σε ολόκληρη την κοινότητα. Η ενασχόληση, στη διάρκεια του περασμένου έτους, με τα απαραίτητα στοιχεία για την προώθηση της διαδικασίας της εισόδου κατά στρατιές επιβεβαίωσε αυτή την παρατήρηση. Προετοιμάστηκε συνεπώς το έδαφος για το Πενταετές Σχέδιο με το πρώτο εγχείρημα να γίνει στην Πέμπτη Εποχή.
Με την αύξηση μεγάλων προσπαθειών του προηγούμενου Τετραετούς Σχεδίου που δημιούργησε περισσότερα από 300 εκπαιδευτικά ινστιτούτα, το Δωδεκάμηνο Σχέδιο πέτυχε το σκοπό του. Η σπουδαιότητα του αυξήθηκε με την αξιόλογη ανταπόκριση των θεσμών και των ατόμων στο κάλεσμα για μια μεγαλύτερη εστίαση στην πνευματική ανατροφή των παιδιών και την ανάμειξη των εφήβων στην Μπαχάι κοινοτική ζωή. Η εκπαίδευση των δασκάλων για τάξεις παιδιών και η ένταξη των εφήβων στη διαδικασία των ινστιτούτων έχουν γίνει ένα τακτικό μέρος των Μπαχάι δραστηριοτήτων σε αρκετές χώρες. Παρά την βραχύτητα του, το Δωδεκάμηνο Σχέδιο είχε μια σπουδαιότητα πέρα από τους στόχους που είχαν συγκεκριμένα καθοριστεί. Το Σχέδιο ήταν ένας δυναμικός σύνδεσμος ανάμεσα σε μια εξαιρετικά περιπετειώδη εποχή στην Μπαχάι ιστορία και στις πολλά υποσχόμενες προοπτικές μια νέας, για την οποία οι επιτεύξεις της έχουν τόσο καλά προετοιμάσει την κοινότητα. Έχει επίσης χαραχτεί στα χρονικά μας, λόγω των διαρκών αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων της Πίστης στο τέλος του 20ου αιώνα – ενός αιώνα περί του οποίου αξίζει να διαλογιστεί κάθε Μπαχάι που επιθυμεί να κατανοήσει τις ταραχώδεις δυνάμεις που επηρέασαν τη ζωή του πλανήτη και τις διαδικασίες της ίδιας της Υπόθεσης σε μια κρίσιμη στιγμή στην κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σαν μια αρωγή σε μια τόσο άξια προσπάθεια, ετοιμάστηκε μετά από παράκλησή μας και υπό την επίβλεψη μας, το Century of Light (Ο Αιώνας του Φωτός), που είναι μια ανασκόπηση του 20ου αιώνα.
Σε πολλές περιστάσεις στη διάρκεια αυτής της μονοετούς προσπάθειας, οι δραστηριότητες των εξωτερικών υποθέσεων της Πίστης ήταν ιδιαίτερα ορατές. Αναλογιστείτε, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις που Μπαχάι αντιπρόσωποι συμμετείχαν σε εξέχουσα θέση στις εκδηλώσεις της χιλιετερίδας που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατόπιν προτροπής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνέπειες αυτής της τόσο στενής και εμφανούς ανάμειξης της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας στις διαδικασίες της Ελάσσονος Ειρήνης θα απαιτήσει την πάροδο του χρόνου για να κατανοηθεί δεόντως. Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα ήταν και ο ηπειρωτικός διάλογος που οργανώθηκε στην Ινδία από το Ινστιτούτο Μελετών για την Παγκόσμια Ευημερία, ένα νέο γραφείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας. Υιοθετώντας το θέμα «επιστήμη, θρησκεία και ανάπτυξη», το συνέδριο τόνισε τη συμμετοχή ηγετικών μη- κυβερνητικών οργανώσεων της Ινδίας, καθώς και αυτή των γνωστών θεσμών όπως η UNESCO, η UNICEF, η ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα . Τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Παγκόσμιων Μπαχάι Ειδήσεων (BWNS) εισήλθε στο Διαδίκτυο με την πρόθεση να μεταδώσει τόσο σε Μπαχάι όσο και σε μη Μπαχάι ακροατήριο με ειδήσεις σχετικά με εξελίξεις σε ολόκληρο τον Μπαχάι κόσμο.
Οι εντατικές δραστηριότητες στο Παγκόσμιο Μπαχάι Κέντρο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους γνωστοποιήθηκαν στους φίλους μέσα από προηγούμενες αναφορές οι οποίες συμπεριλάμβαναν μνείες σ’ επιτεύγματα όπως η εγκατάσταση του Διεθνούς Διδασκαλικού Κέντρου στη μόνιμη έδρα του πάνω στο Όρος Κάρμηλο το Συνέδριο των Ηπειρωτικών Συμβούλων και των μελών του Βοηθητικού Σώματός τους που έγινε στους Αγίους Τόπους τον περασμένο Ιανουάριο και η ολοκλήρωση των έργων στο Όρος Κάρμηλο, στα οποία τώρα γίνονται οι τελευταίες τελειοποιήσεις για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων του Μαΐου. Τον περασμένο Οκτώβριο, για πρώτη φορά, προσκυνητές και επισκέπτες έγιναν δεκτοί στο νέο Κέντρο Υποδοχής στη Χάιφα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Στο Μπαχτζί, ο εξωραϊσμός της ιερής τοποθεσίας μέσω της ανάπτυξης των κήπων της συνεχίζεται σταθερά. Η προσπάθεια όμως έχει ενισχυθεί λόγω του νέου έργου που άρχισε πέρυσι για την οικοδόμηση ενός Κέντρου Επισκεπτών στη βόρεια πλευρά της ιδιοκτησίας πέρα από την Πύλη Collins. Προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στους επόμενους λίγους μήνες, η κατασκευή είναι έτοιμη και το έργο προχωρά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τελειοποιήσεων και της αρχιτεκτονικής των κήπων. Οι νέες εγκαταστάσεις θα βελτιώσουν τη δυνατότητα του Παγκόσμιου Κέντρου να δέχεται αυξανόμενο αριθμό προσκυνητών, βραχυπρόθεσμους Μπαχάι επισκέπτες και ειδικούς καλεσμένους.
Κλείνοντας αυτή την επισκόπηση της χρονιάς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι, μετά από την πάροδο σχεδόν τριών δεκαετιών, το Εθνικό Πνευματικό Συμβούλιο των Μπαχάι της Ινδονησίας αποκαταστάθηκε κατά την Εθνική Συνέλευση στην Τζακάρτα το περασμένο Ρεζβάν. Η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις Μπαχάι δραστηριότητες τον Αύγουστο του 1962 περιόρισε αυστηρά τη δράση των Ινδονήσιων Μπαχάι για όλο αυτό το διάστημα αλλά αυτοί παρέμειναν σταθεροί και συνετοί στη μακροθυμία τους μέχρι που η αλλαγή των συνθηκών σε αυτή τη χώρα συνέβαλε στην άρση της απαγόρευσης. Δεν μπορούμε επομένως να τολμήσουμε να ελπίζουμε ότι μια παρόμοια ευχάριστη αναφορά σχετικά με τους ομόθρησκους μας στην Περσία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες δεν θα αργήσει και τόσο;
Αγαπητοί Φίλοι: σε δυο δεκαετίες από τώρα, ο Μπαχάι κόσμος θα γιορτάζει την εκατονταετηρίδα από την έναρξη της Διαμορφωτικής Εποχής. Κοιτάζουμε πίσω στην αυγή της Εποχής από την πλεονεκτική θέση των επιτευγμάτων που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς αρχικά. Μπροστά υπάρχουν ορίζοντες που καλούν άμεσα την κοινότητα σε ακόμη μεγαλύτερες επιτεύξεις στο σύντομο διάστημα που τη χωρίζει από εκείνη την εκατονταετηρίδα. Αυτά τα ύψη μπορούν και πρέπει να κατακτηθούν. Το Πενταετές Σχέδιο, στο οποίο εφιστούμε την άμεση και συνεχή προσοχή των φίλων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Συνιστά την πρώτη, από μια σειρά εκστρατειών, που θα γίνουν μέσα στη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων. Αυτό το Σχέδιο σηματοδοτεί την επόμενη φάση του στόχου για την επίτευξη μιας σημαντικής προώθησης στη διαδικασία εισόδου κατά στρατιές. Απαιτεί μια επιτάχυνση αυτής της ζωτικής διαδικασίας και, επιπλέον, επιμένει στη συνέχιση της συστηματικής προσπάθειας εκ μέρους των τριών συστατικών μετόχων του: του ατόμου, των θεσμών και της κοινότητας.
Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στις απαιτήσεις του Σχεδίου γιατί αυτές εκτέθηκαν στο μήνυμά μας προς τους συγκεντρωμένους Συμβούλους στους Αγίους Τόπους και συνεπώς έχουν μοιραστεί σε όλα τα Εθνικά Πνευματικά Συμβούλια. Αμέσως μετά το Συνέδριο, οι Σύμβουλοι άρχισαν να συσκέπτονται με τα Εθνικά Συμβούλια σχετικά με την εκτέλεση του Σχεδίου στις αντίστοιχες περιοχές δικαιοδοσίας τους. Η κατεύθυνση του Σχεδίου είναι επομένως γνωστή στους φίλους παντού, καθώς γίνονται περιφερειακές και τοπικές προετοιμασίες για την επιδίωξη του κυριότερου στόχου του. Υπάρχει ήδη μια γενική αντίληψη ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μιας βαθύτερης διείσδυσης της Πίστης σε όλο και περισσότερες περιοχές σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τοπικές κοινότητες που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις η μια από την άλλη θα κινητοποιηθούν να συμμετάσχουν σε εντατικά προγράμματα ανάπτυξης. Άλλες προσεγγίσεις θα απαιτήσουν μεθοδικό άνοιγμα νέων περιοχών για τις οποίες πρέπει να εγερθούν εγχώριοι σκαπανείς με το ίδιο πνεύμα αφοσίωσης που ώθησε εκείνους που σκορπίστηκαν ευρέως σε παλαιότερες εποχές για να ανοίξουν παρθένες περιοχές στην ξηρά και στη θάλασσα. Αρκεί να πούμε ότι η διαδικασία που ζωογονεί αυτό το θεϊκό καθοδηγημένο εγχείρημα θα εξαπλωθεί τελικά καθώς θα εισάγονται βαθμιαία σχετικά στοιχεία και θα ενσωματώνονται συστηματικά στη λειτουργία της.
Ένα χαρακτηριστικό της Πέμπτης Εποχής θα είναι ο εμπλουτισμός της ευλαβικής ζωής της κοινότητας μέσω της ανέγερσης εθνικών Οίκων Λατρείας, εφόσον οι συνθήκες σε εθνικές κοινότητες το επιτρέπουν. Ο προγραμματισμός αυτών των έργων θα καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οίκο Δικαιοσύνης σε σχέση με την πρόοδο της διαδικασίας εισόδου κατά στρατιές σε κάθε χώρα. Αυτή η ανάπτυξη θα ξεδιπλωθεί μέσα από τα διαδοχικά στάδια του Θεϊκού Σχεδίου του Αμπντόλ-Μπαχά. Με την περάτωση του Μητρικού Ναού της Δύσης, ο Φύλακας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα οικοδόμησης ηπειρωτικών ναών. Τα πρώτα ανάμεσα σε αυτά ήταν το Μασρεκόλ-Ασκάρ στην Καμπάλα, στο Σύδνεϋ και στη Φραγκφούρτη, τα οποία χτίστηκαν σ’ ανταπόκριση με τους στόχους του Δεκαετούς Σχεδίου. Ο Παγκόσμιος Οίκος Δικαιοσύνης συνέχισε με τον ίδιο τρόπο την οικοδόμηση Ναών στην πόλη του Παναμά, στην Άπια και στο Νέο Δελχί. Αλλά αυτό το ηπειρωτικό στάδιο πρέπει ακόμη να ολοκληρωθεί: ένα ακόμη οικοδόμημα πρέπει να χτιστεί. Με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και χαρά σας ανακοινώνουμε σε αυτή την ευοίωνη στιγμή την απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτό το τελευταίο έργο. Στη διάρκεια του Πενταετούς Σχεδίου, θα ξεκινήσει η ανέγερση του Μητρικού Ναού της Νότιας Αμερικής, στο Σαντιάγκο της Χιλή, και έτσι θα πραγματοποιηθεί μια ευχή που είχε ξεκάθαρα εκφραστεί από τον Σόγι Εφέντι.
Παράλληλα, η εποχή είναι ευνοϊκή για να παρθούν περαιτέρω βήματα στο Παγκόσμιο Κέντρο για την ανάπτυξη των λειτουργιών των θεσμών που στεγάζονται στα νέα κτίρια πάνω στο Τόξο. [Καθώς] το Διεθνές Διδασκαλικό Κέντρο έχει προοδεύσει σημαντικά στο έργο του, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωση του έργου του Κέντρου για τη Μελέτη των Κειμένων. Ο εμπλουτισμός των μεταφράσεων στην αγγλική από τα Ιερά Κείμενα θα αποτελέσει ένα ειδικό αντικείμενο αυτής της προσοχής. Ο σκοπός του θεσμού είναι να βοηθήσει το Παγκόσμιο Οίκο Δικαιοσύνης να ανατρέχει Άγιες Γραφές και να ετοιμάσει μεταφράσεις και σχόλια πάνω στα αυθεντικά κείμενα της Πίστης. Επιπλέον, στους Αγίους Τόπους, θα αφιερωθεί μια διαρκής προσπάθεια για την επινόηση μέτρων που καθιστούν δυνατή μια περαιτέρω αύξηση του αριθμού προσκυνητών και επισκεπτών στο Παγκόσμιο Μπαχάι Κέντρο.
Στο μήνυμά μας του Ρεζβάν πριν από πέντε χρόνια, ανακοινώσαμε την τέλεση μιας μεγάλης εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Κέντρο που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των έργων στο Όρος Κάρμηλο και το άνοιγμα των Επιπέδων του Μαυσωλείου του Μπαμπ προς το κοινό. Η στιγμή πλησιάζει και περιχαρείς προσδοκούμε να καλωσορίσουμε φίλους ουσιαστικά από όλες τις χώρες σε προγράμματα που θα διαρκέσουν για μια περίοδο πάνω από πέντε ημέρες, 21-25 Μαΐου. Έχουμε επίσης τη χαρά να αναφέρουμε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες για να συνδεθεί ο Μπαχάι κόσμος με τα προγράμματα της τελετής μέσω ζωντανών αναμεταδόσεων στο Διαδίκτυο και μέσω δορυφόρου για τις οποίες παρέχονται πληροφορίες. Καθώς το Παγκόσμιο Κέντρο εστιάζεται στις προετοιμασίες, ο ενθουσιασμός κλιμακώνεται ανάμεσα στο κοινό στη Χάιφα, εκεί όπου οι δημοτικές αρχές έχουν αναλάβει να εκδώσουν ένα βιβλίο με τίτλο το Μπαχάι Μαυσωλείο και Κήποι στο Όρος Κάρμηλο, Χάιφα, Ισραήλ: Ένα Οπτικό Ταξίδι» για να συμπέσει με το γεγονός. Επιπλέον η Υπηρεσία του Ταχυδρομείου του Ισραήλ, προωθεί την απόφασή της να τυπώσει ένα αναμνηστικό γραμματόσημο που θα απεικονίζει τα Επίπεδα. Η σπουδαιότητα της περίστασης έγκειται κυρίως στην παύση που θα προσφέρει για μια ανασκόπηση της αξιόλογης απόστασης που έχει διανύσει η Υπόθεση στην ανάπτυξή της στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Θα είναι, επίσης, η κατάλληλη στιγμή να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές συνέπειες των εκπληκτικών επιτεύξεων που συμβολίζονται με την ανέγερση των μνημειακών οικοδομημάτων πάνω στο ιερό όρος του Θεού- μια ανέγερση που εκθέτει τα πνευματικά και διαχειριστικά κέντρα της Πίστης μας στα μάτια του κόσμου.
Καθώς η κοινότητά μας χαίρεται με αυτές τις συναρπαστικές σκέψεις, ας λάβει υπόψη κάθε μέλος ότι δεν υπάρχει χρόνος να επαναπαυτούμε επί των δαφνών μας. Η τρέχουσα δυσχερής κατάσταση της ανθρωπότητας είναι πολύ απελπιστική για να επιτρέπει ακόμη και μια στιγμή δισταγμού στη διανομή του Άρτου της Ζωής, που έχει κατέλθει από τον ουρανό στην εποχή μας. Μην επιτρέψετε καμία καθυστέρηση λοιπόν, στην προώθηση της διαδικασίας που υπόσχεται κάθε επιτυχία σε όσους θα προσκαλέσουν στο συμπόσιο του Κυρίου των Δυνάμεων τις ψυχές όλων αυτών που διψούν για την αλήθεια.
Είθε Αυτός που επιβλέπει τη μοίρα του Θεϊκού Του Συστήματος να καθοδηγήσει, να κατευθύνει και να επιβεβαιώσει κάθε προσπάθεια που κάνετε για την πραγματοποίηση του επιτακτικού καθήκοντος που σας έχει ανατεθεί.
- The Universal House of Justice