Return   Facebook

The Universal House of Justice

Ridván 2012

To the Bahá’ís of the World

Dearly loved Friends,

1. Πριν από εκατό χρόνια, στα μέσα του μεσημεριού της ενδεκάτης μέρας της γιορτής του Ρεζβάν, ο Αμπντολ-Μπαχά ενώπιον ενός ακροατηρίου που αριθμούσε μερικές εκατοντάδες, σήκωσε την αξίνα και τρύπησε την τύρφη που σκέπαζε το οικόπεδο του Οίκου Λατρείας στο Grosse Pointe, βόρεια του Σικάγο. Εκείνοι που είχαν προσκληθεί να διανοίξουν το έδαφος μαζί Του εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα προέρχονταν από ποικίλες καταβολές: Νορβηγοί, Ινδοί, Γάλλοι, Ιάπωνες, Πέρσες, γηγενείς Αμερικανοί, για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Ήταν σαν να εκπλήρωνε ο Οίκος Λατρείας, άκτιστος ακόμη, τις ευχές του Διδασκάλου για κάθε παρόμοιο οικοδόμημα, διατυπωμένες την παραμονή της τελετής: «ώστε η ανθρωπότητα να μπορέσει να βρει ένα χώρο συνεύρεσης» και «η διακήρυξη της μοναδικότητας της ανθρωπότητας να πορεύεται από τις ανοικτές του αυλές της αγιότητας».

2. Οι ακροατές Του σ'εκείνη την περίσταση, και όλοι όσοι Τον άκουσαν στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Αίγυπτο και στη Δύση, πρέπει να αντιλήφθηκαν, παρά μόνο αμυδρά, τις εκτεταμένες συνέπειες των Λόγων Του για την κοινωνία, για τις αξίες και τις έγνοιές της. Ακόμη και σήμερα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει δει τίποτε παραπάνω από μια νύξη, απόμακρη και ακαθόριστη, της μελλοντικής κοινωνίας την οποία η Αποκάλυψη του Μπαχάολλα προορίζεται να φέρει; Συνεπώς ας μην υποθέσει κανείς ότι ο πολιτισμός προς τον οποίο οι θεϊκές διδασκαλίες ωθούν την ανθρωπότητα, θα επέλθει, απλά και μόνο, από μεταρρυθμίσεις στην παρούσα τάξη. Κάθε άλλο. Σε μια ομιλία που έκανε μερικές μέρες αφότου τοποθέτησε τον ακρογωνιαίο λίθο του Μητρικού Ναού της Δύσης, ο Αμπντολ-Μπαχά δήλωσε ότι «ανάμεσα στα αποτελέσματα της φανέρωσης των πνευματικών δυνάμεων θα είναι και το ότι ο ανθρώπινος κόσμος θα προσαρμοστεί σε μια νέα κοινωνική μορφή,» ότι «η δικαιοσύνη του Θεού θα φανερωθεί σε όλες τις ανθρώπινες υποθέσεις». Αυτές και αναρίθμητες άλλες δηλώσεις του Διδασκάλου στις οποίες η Μπαχάι κοινότητα στρέφεται ξανά και ξανά σε αυτή την επέτειο των εκατό χρόνων, αυξάνουν την επίγνωση της απόστασης που χωρίζει την κοινωνία όπως διαμορφώνεται σήμερα από το θαυμαστό όραμα που δώρισε ο Πατέρας Του στον κόσμο.

3. Αλίμονο, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες, σε κάθε τόπο, καλοπροαίρετων ατόμων που εργάζονται να βελτιώσουν τις συνθήκες στην κοινωνία, τα εμπόδια που αποτρέπουν την πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος φαίνονται ανυπέρβλητα σε πολλούς. Οι ελπίδες τους καταποντίζονται από εσφαλμένες εικασίες για την ανθρώπινη φύση που τόσο έχουν διεισδύσει στις δομές και τις παραδόσεις μεγάλου μέρους της σύγχρονης ζωής ώστε έχουν φτάσει να κατέχουν τη θέση εδραιωμένου γεγονότος. Αυτές οι εικασίες φαίνεται ότι δεν αφήνουν περιθώρια για τα εξαιρετικά αποθέματα πνευματικών δυνατοτήτων διαθέσιμα σε οποιαδήποτε φωτισμένη ψυχή στρέφεται προς αυτά· αντ΄αυτού, βασίζονται για δικαίωση στις ατέλειες της ανθρωπότητας, παραδείγματα των οποίων ενισχύουν καθημερινά μία κοινή αίσθηση απόγνωσης. Έτσι, ένα επιστρωμένο πέπλο εσφαλμένων συλλογισμών σκιάζει μια βασική αλήθεια: η κατάσταση του κόσμου αντανακλά μια παραμόρφωση του ανθρώπινου πνεύματος όχι την ουσιαστική του φύση. Ο σκοπός της κάθε Φανέρωσης του Θεού είναι να επιφέρει μια μεταμόρφωση τόσο στην εσωτερική ζωή όσο και στις εξωτερικές συνθήκες της ανθρωπότητας. Και αυτή η μεταμόρφωση συμβαίνει φυσιολογικά καθώς ένα αναπτυσσόμενο σώμα ανθρώπων ενωμένο μέσω των θεϊκών αρχών, συλλογικά επιζητεί να αναπτύξει πνευματικές ικανότητες για να συμβάλλει σε μια διαδικασία κοινωνικής αλλαγής. Όπως το σκληρό έδαφος που κτύπησε ο Διδάσκαλος πριν από έναν αιώνα, οι επικρατούσες θεωρίες της εποχής μπορεί αρχικά, να φαίνονται ότι δεν επιδέχονται αλλαγή, όμως αναμφίβολα θα εξασθενήσουν και μέσω των «εαρινών βροχών της γενναιοδωρίας του Θεού», τα «άνθη της αληθινής κατανόησης» θα ξεπηδήσουν φρέσκα και ωραία.

4. Προσφέρουμε ευχαριστίες στο Θεό που μέσω της ισχύος του Λόγου Του, εσείς -η κοινότητα του Μεγίστου Ονόματος- καλλιεργείτε περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να ανθίσει η αληθινή κατανόηση. Ακόμη και εκείνοι που υπομένουν φυλάκιση για την Πίστη, μέσω της ανείπωτης θυσίας και σταθερότητάς τους, καθιστούν ικανούς τους «υάκινθους της γνώσης και της σοφίας» να ανθίσουν σε ευμενείς καρδιές. Ανά την υφήλιο, πρόθυμες ψυχές ενασχολούνται με το έργο της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου μέσω της συστηματικής εφαρμογής των διατάξεων του Πενταετούς Σχεδίου. Τα χαρακτηριστικά του έχουν γίνει τόσο καλά κατανοητά που αισθανόμαστε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Οι ικεσίες μας που προσφέρονται στο Κατώφλι μιας Ευεργετικής στους πάντες Πρόνοιας είναι να παραχωρηθεί η βοήθεια του Υπέρτατου Πλήθους στον κάθε ένα από εσάς στη συμβολή του στην πρόοδο του Σχεδίου. Η διακαής μας επιθυμία που ενισχύθηκε βλέποντας τις καθαγιασμένες σας προσπάθειες στη διάρκεια του περασμένου έτους, είναι ότι θα εντείνετε τη σταθερή εφαρμογή της γνώσης που αποκτάτε μέσω της εμπειρίας. Τώρα δεν είναι η ώρα να είστε συγκρατημένοι· είναι πάρα πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να έχουν άγνοια της νέας χαραυγής. Ποιος, εκτός από σας, μπορεί να μεταδώσει το θεϊκό μήνυμα; «Μα το Θεό», επιβεβαιώνει ο Μπαχάολλα αναφερόμενος στην Υπόθεση, «αυτή είναι η αρένα της ενόρασης και της αποδέσμευσης, του οράματος και της εξύψωσης, όπου κανείς δεν μπορεί να σπιρουνίσει το άλογό του παρά μόνο οι γενναίοι ιππείς του Ελεήμονα, οι οποίοι έχουν αποκόψει κάθε προσκόλληση με τον κόσμο της ύπαρξης.»

5. Παρατηρώντας κανείς τον Μπαχάι κόσμο εν δράσει ατενίζει μια πραγματικά λαμπρή προοπτική. Στη ζωή του πιστού που επιθυμεί, πάνω απ' όλα, να προσκαλεί άλλους σε κοινωνία με τον Δημιουργό και να προσφέρει υπηρεσία στην ανθρωπότητα, μπορούν να εντοπιστούν σημάδια πνευματικής μεταμόρφωσης προορισμένα για την κάθε ψυχή από τον Κύριο της Εποχής. Στο πνεύμα που εμψυχώνει τις δραστηριότητες οποιασδήποτε Μπαχάι κοινότητας που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ικανότητας των μελών της -νέων και ηλικιωμένων, καθώς και των φίλων και συνεργατών της- να υπηρετούν το κοινό καλό, μπορεί να γίνει αντιληπτή μια ένδειξη του πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια κοινωνία που είναι θεμελιωμένη πάνω σε θεϊκές διδασκαλίες . Και σε εκείνα τα προχωρημένα συμπλέγματα όπου αφθονεί η δραστηριότητα που διέπεται από το πλαίσιο του Σχεδίου, και οι απαιτήσεις για τη διασφάλιση της συνοχής ανάμεσα στις γραμμές δράσης είναι πιεστικές, οι εξελισσόμενες διαχειριστικές δομές προσφέρουν αναλαμπές, έστω κι αμυδρές, του πώς οι θεσμοί της Πίστης θα αναλάβουν σταδιακά ένα πληρέστερο φάσμα των ευθυνών τους για να προωθήσουν την ανθρώπινη ευημερία και πρόοδο. Σαφώς, λοιπόν,η ανάπτυξη του ατόμου, της κοινότητας και των θεσμών είναι πολλά υποσχόμενη. Αλλά, πέρα απ'αυτό, παρατηρούμε με ιδιαίτερη χαρά πώς οι σχέσεις που συνδέουν αυτούς τους τρεις χαρακτηρίζονται από τέτοια τρυφερή στοργή και αμοιβαία υποστήριξη.

6. Σε αντιδιαστολή, οι σχέσεις ανάμεσα στους αντίστοιχους δράστες στον κόσμο γενικά -στον πολίτη, το κράτος, και τους θεσμούς της κοινωνίας- αντανακλούν τη διχόνοια που χαρακτηρίζει αυτό το ταραχώδες μεταβατικό στάδιο της ανθρωπότητας. Απρόθυμοι να δράσουν ως αλληλοεξαρτώμενα μέρη ενός οργανικού συνόλου, είναι εγκλωβισμένοι σ' έναν αγώνα για εξουσία που εν τέλει αποδεικνύεται ατελέσφορος. Πόσο πολύ διαφορετική η κοινωνία που ο Αμπντολ-Μπαχά αναπαριστά σε αναρίθμητες Πινακίδες και ομιλίες -όπου τόσο οι καθημερινές συναλλαγές όσο και οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη- διαμορφώνονται από τη συνείδηση της μοναδικότητας της ανθρωπότητας. Σχέσεις διαποτισμένες με αυτή τη συνείδηση καλλιεργούνται από τους Μπαχάι και τους φίλους τους σε χωριά και γειτονιές σε όλο τον κόσμο· απ'αυτές μπορούν να διακριθούν οι αγνές ευωδίες της αμοιβαιότητας και της συνεργασίας, της ομόνοιας και της αγάπης. Μέσα σε τέτοια ανεπιτήδευτα περιβάλλοντα αναδύεται μια ορατή εναλλακτική λύση για τη γνώριμη διαμάχη της κοινωνίας. Συνεπώς, γίνεται καταφανές ότι το άτομο που επιθυμεί να ασκήσει την αυτοέκφραση υπεύθυνα, συμμετέχει σκεπτόμενο στη συμβουλευτική συζήτηση που είναι αφοσιωμένη στο κοινό καλό και αποστρέφεται τον πειρασμό να επιμείνει στην προσωπική του γνώμη· ένας Μπαχάι θεσμός, που εκτιμά την ανάγκη συντονισμένης δράσης διοχετευμένης σε καρποφόρους σκοπούς, στοχεύει όχι στο να ελέγχει αλλά να γαλουχεί και να ενθαρρύνει· η κοινότητα που θα αναλάβει τη δική της ανάπτυξη, αναγνωρίζει το ανεκτίμητο προσόν της ενότητας που συνεπάγεται η εγκάρδια συμμετοχή στα Σχέδια που έχουν επινοηθεί από τους θεσμούς. Υπό την επίδραση της Αποκάλυψης του Μπαχάολλα, οι σχέσεις ανάμεσα σ'αυτούς τους τρεις προικίζονται με νέα θέρμη, με νέα ζωή· συνολικά, απαρτίζουν ένα περίβλημα εντός του οποίου ένας παγκόσμιος πνευματικός πολιτισμός που φέρει το αποτύπωμα της θεϊκής έμπνευσης, ωριμάζει σταδιακά.

7. Το φως της Αποκάλυψης είναι προορισμένο να φωτίσει κάθε σφαίρα προσπάθειας· στην κάθε μία, οι σχέσεις που στηρίζουν την κοινωνία θα πρέπει να αναπλαθούν· στην κάθε μία, ο κόσμος αναζητά παραδείγματα του πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Προσφέρουμε για συλλογισμό σας, δεδομένου του εμφανούς ρόλου της στη δημιουργία του αναβρασμού στον οποίο έχουν περιπέσει πρόσφατα τόσοι πολλοί άνθρωποι, την οικονομική ζωή της ανθρωπότητας, όπου η αδικία γίνεται ανεκτή με αδιαφορία και το δυσανάλογο κέρδος θεωρείται ως το έμβλημα της επιτυχίας. Είναι τόσο βαθιά χαρακωμένες αυτές οι ολέθριες στάσεις που δύσκολα μπορεί κανείς να διανοηθεί το πώς μπορεί ένα οποιοδήποτε άτομο, από μόνο του, να αλλάξει τα επικρατούντα πρότυπα από τα οποία διέπονται οι σχέσεις σε αυτό τον τομέα. Παρά ταύτα, υπάρχουν βεβαίως πρακτικές που ένας Μπαχάι θα αποστρεφόταν, όπως την ανεντιμότητα στις συναλλαγές του ή την οικονομική εκμετάλλευση άλλων. Η πιστή προσκόλληση στις θεϊκές παραινέσεις απαιτεί να μην υπάρχει αντίφαση μεταξύ της οικονομικής συμπεριφοράς κάποιου και των πιστεύω του ως Μπαχάι. Εφαρμόζοντας στην προσωπική της ζωή εκείνες τις αρχές της Πίστης που σχετίζονται με την αμεροληψία και την ευθυδικία, μια ψυχή από μόνη της, μπορεί να τηρήσει ένα πρότυπο πολύ υψηλότερο από το χαμηλό κατώφλι με το οποίο ο κόσμος μετράει τον εαυτό του. Η ανθρωπότητα έχει κουραστεί να αναζητά ένα πρότυπο ζωής στο οποίο θα αποβλέπει· σε σας στρεφόμαστε για να καλλεργήσετε κοινότητες των οποίων οι τρόποι θα δώσουν ελπίδα στον κόσμο.

8. Στο μήνυμά μας του Ρεζβάν 2001 υποδείξαμε ότι στις χώρες όπου η διαδικασία εισόδου κατά στρατιές είχε επαρκώς προχωρήσει και οι συνθήκες στις εθνικές κοινότητες ήταν ευνοϊκές θα εγκρίναμε την ίδρυση Οίκων Λατρείας σε εθνικό επίπεδο, των οποίων η ανάδυση θα αποτελούσε ένα γνώρισμα της Πέμπτης Εποχής της Σχηματιστικής Περιόδου της Πίστης. Με υπέρμετρη χαρά ανακοινώνουμε τώρα ότι εθνικά Μασρικολ-Αζκάρ θα ανεγερθούν σε δύο χώρες: στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σε αυτές, τα κριτήρια που θέσαμε έχουν σαφώς εκπληρωθεί και η ανταπόκριση των λαών τους στις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από την τρέχουσα σειρά Σχεδίων δεν ήταν παρά εκπληκτική. Με την κατασκευή του τελευταίου των ηπειρωτικών οίκων στο Santiago εν εξελίξει, η έναρξη έργων οικοδόμησης εθνικών Οίκων Λατρείας προσφέρει ακόμη μια ικανοποιητική ένδειξη της διείσδυσης της Πίστης του Θεού στο έδαφος της κοινωνίας.

9. Ακόμη ένα βήμα είναι εφικτό. Το Μασρικολ-Αζκάρ που περιγράφεται από τον Αμπντολ-Μπαχά ως «ένας από τους ζωτικότερους θεσμούς του κόσμου» παντρεύει δύο ουσιαστικές, αδιαχώριστες πτυχές της Μπαχάι ζωής: τη λατρεία και την υπηρεσία. Η ένωση αυτών των δύο αντανακλάται επίσης στη συνοχή που υπάρχει ανάμεσα στα χαρακτηριστικά οικοδόμησης της κοινότητας του Σχεδίου, ιδιαίτερα στην άνθιση ενός ευλαβικού πνεύματος που βρίσκει έκφραση σε συγκεντρώσεις για προσευχή και σε μια εκπαιδευτική διαδικασία που κτίζει ικανότητα για υπηρεσία προς την ανθρωπότητα. Η συσχέτιση της λατρείας και της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα έντονη σ'εκείνα τα συμπλέγματα στον κόσμο όπου οι Μπαχάι κοινότητες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά σε μέγεθος και ζωτικότητα και όπου η ενασχόληση με την κοινωνική δράση είναι έκδηλη. Κάποια απ΄αυτά έχουν οριστεί ως κέντρα για τη διάδοση της μάθησης έτσι ώστε να καλλιεργήσουν την ικανότητα των φίλων να προωθήσουν τα προγράμματα εφήβων σε συσχετιζόμενες περιοχές. Η ικανότητα συντήρησης αυτού του προγράμματος όπως έχουμε πρόσφατα υποδείξει, τροφοδοτεί επίσης την ανάπτυξη των κύκλων μελέτης και των τάξεων για παιδιά. Έτσι πέρα από τον πρωταρχικό του σκοπό, ένα κέντρο μάθησης ενισχύει ολόκληρο το σχήμα της εξάπλωσης και σταθεροποίησης. Στα συμπλέγματα αυτά είναι που τα επόμενα χρόνια η ανάδυση ενός τοπικού Μασρικολ-Αζκάρ μπορεί να προβλεφθεί. Με καρδιές πλημμυρισμένες από ευγνωμοσύνη προς την Πανάρχαια Ωραιότητα, χαιρόμαστε να σας πληροφορήσουμε ότι αρχίζουμε συσκέψεις με τα αντίστοιχα Εθνικά Πνευματικά Συμβούλια σχετικά με την οικοδόμηση του πρώτου τοπικού Οίκου Λατρείας σε καθένα από τα ακόλουθα συμπλέγματα: στο Battambang, στην Καμπότζη, στο Bihar Sharif, στην Ινδία, στο Matunda Soy, στην Κένυα, στο Norte del Cauca, στην Κολομβία και στο Tanna, στo Βανουάτου.

10. Για την υποστήριξη της κατασκευής των δύο εθνικών και πέντε τοπικών Μασρικολ-Αζκάρ έχουμε αποφασίσει να ιδρύσουμε το Ταμείο Οίκων Λατρείας στο Παγκόσμιο Μπαχάι Κέντρο προς όφελος όλων των παρόμοιων έργων. Οι φίλοι απανταχού καλούνται να συνεισφέρουν σε αυτό, με αυτοθυσία όπως τους επιτρέπουν τα μέσα που διαθέτουν.

11. Αγαπημένοι συνεργάτες: το έδαφος που διανοίχθηκε από το χέρι του Αμπντολ-Μπαχά πριν από εκατό χρόνια θα διανοιχθεί και πάλι σε επτά ακόμη χώρες και αυτό δεν θα είναι παρά μόνο το πρελούδιο της μέρας όταν μέσα σε κάθε πόλη και χωριό σε ένδειξη υπακοής στην εντολή του Μπαχάολλα, θα ανεγερθεί ένα οικοδόμημα για τη λατρεία του Κυρίου. Από αυτά τα Ανατέλλοντα Σημεία της Μνήμης του Θεού θα αστράφτουν οι ακτίνες του φωτός Του και θα ηχούν οι ύμνοι της δόξας Του.

 

Windows / Mac